Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στο νότιο άκρο της Ευρώπης οι πολίτες αντιδρούν στην ιδέα μίας επιστροφής στα εθνικά νομίσματα


Σε όλο το νότιο άκρο της Ευρώπης οι πολίτες αντιδρούν στην ιδέα μίας επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, καθώς φοβούνται ότι έτσι θα ξεφύγει ο πληθωρισμός, θα υπάρχει περιθώριο για περισσότερη διαφθορά και θα διαλυθούν οι εθνικές προσδοκίες μίας ένταξης στον πυρήνα της Ευρώπης. Αυτοί οι φόβοι αντισταθμίζουν τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που κάνουν πολλούς οικονομολόγους σε Βρετανία και ΗΠΑ να προβλέπουν διάσπαση στην Ευρωζώνη, γράφει η WSJ.
Ο Ελιο Γκράσο, οινοποιός από το Τορίνο, παραδέχεται ότι με το ευρώ είδε την κερδοφορία του από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ να περιορίζεται δραστικά, ενώ στην εσωτερική αγορά οι πελάτες του εν μέσω κρίσης είναι και αυτοί πολύ πιο συγκρατημένοι. Ωστόσο δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι «εάν ήμασταν μόνοι μας (στην κρίση), θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα». «Το γεγονός ότι δεν τα πάμε τόσο καλά όσο οι Γερμανοί με το ευρώ, οφείλεται στο ότι δεν έχουμε ηγεσία που να μπορεί να φέρει στην χώρα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το νόμισμα», σημειώνει.
Βορειότερα, ο Ρομπέρτο Κολόμπο που ηγείται της σοκολατοποιίας Caffatel στους πρόποδες των Αλπεων, συμφωνεί επίσης ότι ακριβό σε σχέση με τον ανταγωνισμό προϊόν του, παλεύει να σταθεί σε μία αγορά με χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες. Αλλά όπως λέει, η εταιρεία παραμένει το ίδιο θετική ως προς το ευρώ, όπως και πριν μία δεκαετία, όταν γιόρτασε τη γέννησή της με μία μπάρα σοκολάτας στο σχήμα του 500άρικου του ευρώ. «Το ευρώ ανάγκασε τις εταιρείες να δείξουν από τι είναι φτιαγμένες, να είναι ανταγωνιστικές χωρίς τη βοήθεια των υποτιμήσεων... Η Ιταλία χωρίς το ευρώ θα ήταν σε πολύ χειρότερη μοίρα».
Πίσω στο Τορίνο, στα εργοστάσια της Fiat που έχει χτυπηθεί και αυτή σκληρά, η εικόνα είναι τραγική. Η γιγάντια μονάδα του Mirafiori που ήδη αντιμετώπιζε μικρή ζήτηση προ ευρώ, με την ένταξη στο κοινό νόμισμα μαράζωσε πλήρως. Μόλις 5.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε ένα εργοστάσιο που κάποτε στέγαζε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Στην γραμμή παραγωγής η εργασία έχει περιοριστεί σε λίγες μόνο ημέρες μηνιαίως.
«Είναι μία έρημος», λέει ο Αντόνιο Αλφιέρο, βετεράνος εργάτης και συνδικαλιστής, καθώς η Fiat προτιμά πλέον επενδύσεις σε Σερβία ή Βραζιλία. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι ότι η Ιταλία δεν διαθέτει πολιτικές φιλικές προς τη βιομηχανία. Εύχεται μάλιστα να συνεργάζονταν διοικήσεις και σωματεία, όπως στη Γερμανία. «Υπάρχει μεγάλος φόβος στους εργαζόμενους, αλλά δεν φταίει το ευρώ γι΄ αυτό».
Μονόδρομος προόδου το ευρώ
«Οι Ευρωπαίοι που χρησιμοποιούν το ευρώ σήμερα δεν έχουν καμία διάθεση να το εγκαταλείψουν για να επιστρέψουν στα προηγούμενα νομίσματα», σημείωνε πρόσφατα έρευνα του Pew Research Center. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία 70% και πλέον θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη.
Ακόμη και στην Ελλάδα όπου η συρρίκνωση της οικονομίας και της απασχόλησης ξεπέρασε το 20%, μόλις ένας στους πέντε θέλει επιστροφή στη δραχμή. Ακόμη και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στην μεγάλη τους πλειοψηφία αντιτίθενται σε μία έξοδο από το ευρώ. Ιδια είναι η εικόνα και στην Ιταλία, με μόνο 20% να πιστεύει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε την οικονομία. Αντίθετα, το 74% δηλώνει ότι θα ήταν αρνητική ή και καταστροφική, σύμφωνα με το Ispo.
Οπως γράφει η WSJ, τόσο η Ισπανία και η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα βγήκαν από δικτατορίες στη δεκαετία του 1970. Η πρόσδεσή τους στην οικονομία και τις δομές της Ευρώπης βοήθησε στην εδραίωση της δημοκρατίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Οι δεσμοί με την Ευρώπη συνέβαλαν στο να ξεπεράσουν δεκαετίες απομόνωσης και οπισθοδρόμησης.
Ακόμη και στην Ιρλανδία με τους παραδοσιακούς δημοκρατικούς θεσμούς, η επαφή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο συνδέεται άμεσα με την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας. Παρά το τεράστιο πλήγμα που επέφερε η κρίση στο μέχρι χτες ιδανικό πορτραίτο της Ευρώπη σε σε χώρες όπως η Πορτογαλία, «η πολιτισμική σύνδεση της Ευρώπης με τον εκσυγχρονισμό είναι πάντα παρούσα», σημειώνει ο Αντόνιο Κόστα Πίντο του πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
  .

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

H Hochtief, πωλεί 6 αεροδρόμια , μαζί με το Ελ. Βενιζέλος .



Η Hocthief πουλάει το «Ελ. Βενιζέλος»

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί (αλλά...δε μπορεί) να προωθήσει πωλήσεις ακινήτων και επιχειρήσεων του Δημοσίου ,
η Hochtief έχει ήδη πάρει απόφαση να απεμπλακεί από συνολικά 6 διεθνή αεροδρόμια.
Μεταξύ αυτών στη λίστα των πωλήσεων βρίσκεται και το δικό μας, το «Ελ. Βενιζέλος».
Υποψήφιοι αγοραστές φαίνεται να είναι η γαλλική VINCI και η κινεζική HNA που προσέφεραν περίπου ένα δισ. ευρώ για το πακέτο των έξι αεροδρομίων. 
Λέτε ο Ολάντ προχτές που ήρθε να συζήτησε με το Σαμαρά και για το Ελ.Βενιζέλος ?
Μπορεί ... και ΝΑΙ
Πάντως οι  προσφορές λήγουν τέλη Μαρτίου '13. 
Το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει σε λίγες μέρες στο Παρίσι μαζί με τον Υπ.Ανάπτυξης.
Δημοσιογραφικοί κύκλοι ήδη μιλούν για το τελευταίο χαρτί του ΤΑΙΠΕΔ (άν δεν επιτύχει τις 5 αναμενόμενες πωλήσεις μέχρι τέλη Απριλίου '13).Εσείς τι λέτε, υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει, ή θα αλλάξει η σημερινή διοίκηση (Αθανασό και Εμίρ) ?



.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Move your money


.Το έργο Μετακινήστε τα χρήματά σας είναι μια μη κερδοσκοπική εκστρατεία που ενθαρρύνει τα άτομα και οργανισμούς να εκχωρήσει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street του έθνους και να προχωρήσουμε σε τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
http://www.moveyourmoneyproject.org/

Λίγα έχουν αλλάξει για να αποφευχθεί μια άλλη οικονομική κρίση ή να τερματίσει «too big to fail», και με το Κογκρέσο είναι απρόθυμοι να δράσουν, ενθαρρύνουμε τα άτομα να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, ψηφίζοντας με τα δολάριά τους και δεν συμβάλλει σε ένα οικονομικό σύστημα που έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε λάθος δρόμο. 

Είμαστε μια καμπάνια που δίνει στους ανθρώπους πραγματικές, συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να λάβουν για να δημιουργήσετε μια πιο υγιής, σταθερή και τοπικό τραπεζικό σύστημα.
.

Ενα νέο ξεκίνημα- πολλές οικογένειες έχουν δημιουργήσει επιτυχημένες νέες επιχειρήσεις

Μέχρι στιγμής, πάνω από 140.800 οικογένειες έχουν δημιουργήσει επιτυχημένες νέες επιχειρήσεις και τον πλούτο με ένα KickStart Moneymaker αντλία .


 Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά μόνο από αυτά.-
 1)  www.kickstarter.org/Περιηγηθείτε στις χιλιάδες καταπληκτικά εκστρατείες στην ιστοσελίδα μας για να βρείτε την έμπνευση σας. 
.
2)  Nέο ξεκίνημα , http://www.indiegogo.com/

Πείτε στους ανθρώπους τι κάνετε, πώς μπορούν να βοηθήσουν και τι μοναδικά προνόμια που θα πάρει για να γίνει συνεισφέροντες. Θα κρατήσει το 100% ιδιοκτησία της καμπάνιας σας και εσείς δεν μας χρωστάτε ένα σεντ μέχρι να συγκεντρώσει τα χρήματα. 

Περιηγηθείτε στις χιλιάδες καταπληκτικά εκστρατείες στην ιστοσελίδα μας για να βρείτε την έμπνευση σας. Ανακαλύψτε κάτι νέο, να συμβάλει στην εκστρατεία και να συμμετέχετε τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν Indiego

3)  www.zopa.co.uk/ ΑΓΓΛΙΑ/  
Στο Zopa, οι άνθρωποι που έχουν εφεδρικά χρήματα που δανείζουν απευθείας σε ανθρώπους που θέλουν να δανειστούνΔεν υπάρχουν τράπεζες στη μέση, χωρίς τεράστια έξοδα και δεν ύπουλος τέλη, δηλαδή ο καθένας παίρνει καλύτερες τιμές.
http://uk.zopa.com/

Grow αποταμιεύσεις σας

Πάρτε καλύτερα επιτόκια από οποιοδήποτε λογαριασμό ταμιευτηρίου με το να ενταχθεί Zopa:




.

Crowdfunding

Croudfounding
Iδέα - στόχος η αναζήτηση - διερεύνηση εξεύρεσης μικρών δωρεών για τα ελλην δοκιμαζόμενα νοικοκυριά.

Gr Fund

Greek fund
 2013
GF
--------------------

Η τιμή για κάθε χώρα δείχνει την ακαθάριστη απόδοση (Απόδοση μέχρι τη λήξη τους), που θα επιτευχθεί αν ο επενδυτής διατηρεί το σημείο αναφοράς των δεκαετών κρατικών ομολόγων μέχρι τη λήξη τους, επανεπενδύσει όλα τα κουπόνια. 
Η πηγή δεδομένων της Thomson Reuters, εκφράζονται στο νόμισμα της χώρας και ενημερώνεται κατά το κλείσιμο της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας. 
NazioneRend. %NazioneRend. %Nazion
ΈθνοςRend. %ΈθνοςRend. %ΈθνοςRend. %
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ15,29%ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ3,64%ΑΥΣΤΡΙΑ1,72%
ΒΕΛΓΙΟ2,24%ΒΡΑΖΙΛΙΑ9,65%ΚΑΝΑΔΑΣ1,90%
ΧΙΛΗ5,62%ΚΙΝΑ3,39%ΚΟΛΟΜΒΙΑ4,86%
ΤΣΕΧΙΑ1,91%ΔΑΝΙΑ0,22%ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ0,00%
ΓΑΛΛΙΑ2,07%ΓΕΡΜΑΝΙΑ1,45%ΕΛΛΆΔΑ10,77%
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ1,30%ΟΥΓΓΑΡΙΑ6,62%ΙΣΛΑΝΔΙΑ6,44%
ΙΝΔΙΑ7,86%ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ5,45%ΙΡΛΑΝΔΙΑ4,09%
ΙΣΡΑΗΛ4,05%ΙΤΑΛΙΑ4,60%ΙΑΠΩΝΙΑ0,62%
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ4,30%ΜΑΛΑΙΣΙΑ3,49%ΜΕΞΙΚΟ4,95%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ1,78%ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ3,81%ΝΟΡΒΗΓΙΑ2,23%
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ3,53%ΠΟΛΩΝΙΑ3,86%ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ5,94%
ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ6,83%ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ1,59%ΣΛΟΒΑΚΙΑ4,31%
ΣΛΟΒΕΝΙΑ4,88%ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ6,49%ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ2,93%
ΙΣΠΑΝΙΑ4,91%ΣΟΥΗΔΙΑ1,95%ΕΛΒΕΤΙΑ0,79%
ΤΑΪΛΑΝΔΗ3,67%ΤΟΥΡΚΙΑ6,96%ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ1,94%
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ1,99%




.