Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα ζητά χώρο, χρόνο και ανάσες

Γ. Βαρουφάκης : 

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα» παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι «η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες». -

«Χρειάζεται Εθνική πολιτική διαπραγμάτευσης…»


-Του Τάσου Τέλλογλου,    

Να στηρίξουν την εθνική πολιτική διαπραγμάτευσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Αυτή την πολιτική την υποστηρίζει το 40% του ελληνικού λαού μας, ένα 40% είναι εναντίον. Και δεν νομίζω ότι μετά από όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα θα είχε κανείς λόγο να υποστηρίζει αυτή την πολιτική διαπραγμάτευσης που κάθε άλλο παρά εθνική είναι. Δεν διαπραγματεύεσαι δημόσια μπροστά στις κάμερες ό,τι και να θέλεις να πετύχεις. Εκτός αν απευθύνεσαι αποκλειστικά στο εθνικό σου ακροατήριο. Για να διαπραγματευτείς σοβαρά χρειάζεσαι συμμάχους, όπλα και σχέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση, ό,τι και να λέει ο κ. Παππάς, δεν έχει να παρουσιάσει το παραμικρό. Σύμμαχοί της είναι μόνο οι ΑΝΕΛ. 
Οι χώρες του νότου, όπως θα διαπιστώσει με τα αυτιά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστηρίζουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Σε αντίθεση με τον κ. Σόιμπλε, οι κύριοι Μάρτιν Σουλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ ήρθαν στην Αθήνα νιώθοντας την ανάγκη να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να μη «σπάσει» τα μούτρα της. Ο κ. Σόιμπλε, έχοντας «διαβάσει» καλύτερα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θεωρούσε ότι κάθε επαφή μαζί της σε πολιτικό επίπεδο θα της έδινε «απλά θάρρος» να αμφισβητήσει κείμενα που έχουν υπογράψει προηγούμενες κυβερνήσεις και με βάση τα οποία έχουν δοθεί τα δάνεια. Και αυτούς τους απεσταλμένους, οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης τους αντιμετωπίζουν ως εχθρούς. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη άγνοια κινδύνου. Την Πέμπτη λήγει ο ELA του 15νθημέρου. Η Ευρώπη έχει όπλα. Τη ρευστότητα. Μπορεί να πνίξει τη χώρα που με τη σειρά της θα πνίξει την κυβέρνηση, στερώντας της σε χρόνο-ρεκόρ τη νομιμοποίηση της περασμένης Κυριακής.

Από τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει -εκτός από τον Σόιμπλε και την ΕΕ- να αντιμετωπίσει και την ΕΚΤ. Και την απομόνωσή της. 
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει στις επαφές τους από τη Δευτέρα να έχουν το μυαλό τους στις ελληνικές τράπεζες. Που τις υπονομεύουν θανάσιμα. Μαζί με τις καταθέσεις που ακόμα βρίσκονται σε αυτές.


.

ΤΑΙΠΕΔ τέλος από τη Βαλαβάνη

Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ

Τις παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ζήτησε πριν από λίγο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη.

Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ζήτησε και είχε με τους κ.κ. Πασχάλη Μπουχώρη (Διευθύνων Σϋμβουλος) και καθηγητή Εμμανουήλ Κονδύλη (πρόεδρος) στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ το ανακοίνωσε αρμοδίως στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.

Οι δύο άνδρες θα παραδώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια την κα Βαλαβάνη στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται.  


Πηγή:www.capital.gr

.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο Βαρουφάκης εξηγεί την αιτία του ελληνικού βέτο για τη Ρωσία

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ - http://yanisvaroufakis.eu/

Σήμερα, πρωί-πρωί: Ο Βαρουφάκης εξηγεί την αιτία του ελληνικού βέτο για τη Ρωσία και επιτίθεται στα μίντια





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ


-A+A
Σήμερα το πρωί, μία ημέρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων
 του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε με
 νέο post στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Θέμα του «το ελληνικό βέτο για τη Ρωσία» στην ΕΕ, κάτι που «μέχρι σήμερα δεν υφίστατο».
Ο ίδιος ξεκινά την ανάρτησή του σχολιάζοντας πως «πρώτη ημέρα στα υπουργεία μας και η
δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διαστρεβλώνουν (την πραγματικότητα) με χτύπησε
 ξανά.
Ο παγκόσμιος Τύπος ήταν γεμάτος με αναφορές σε σχέση με το ότι η πρώτη “κίνηση”
εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βέτο στις νέες κυρώσεις κατά της
 Ρωσίας».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών συνεχίζει γράφοντας:
«Μπορεί τώρα να μην είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τα εξωτερικά θέματα, αλλά παρ' όλα αυτά,
 θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο (τον συλλογισμό μου).
Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Νίκος Κοτζιάς, μας ενημέρωσε την πρώτη ημέρα στη δουλειά
πως άκουσε στις ειδήσεις ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει ομόφωνα την επιβολή νέων κυρώσεων
στη Ρωσία. Το πρόβλημα ήταν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ρωτήθηκε ποτέ!.
Ετσι, προφανώς, το ζήτημα δεν ήταν αν η νέα μας κυβέρνηση συμφωνεί ή όχι με τις νέες κυρώσεις
στη Ρωσία. Το ζήτημα είναι αν η άποψή μας θεωρείται δεδομένη, χωρίς καν να έχουμε
ενημερωθεί για περί τίνος πρόκειται!», ξεκαθαρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Και καταλήγει: «Από την πλευρά μου, ακόμα και αν (αφήστε με να το επαναλάβω)
δεν είμαι σίγουρα σχετικός να μιλήσω για εξωτερικά θέματα, όλο αυτό είναι ζήτημα
σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας μας. Μπορούν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο
να προσπαθήσουν να κάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση ανάμεσα στη διαμαρτυρία μας
για το γεγονός ότι μας παρέλειψαν και στη διαμαρτυρία για αυτές καθεαυτές τις κυρώσεις;
 Ή είναι πολύ πολύπλοκο για αυτούς;».
Η ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη έγινε στα αγγλικά:


Πηγή: Σήμερα, πρωί-πρωί: Ο Βαρουφάκης εξηγεί την αιτία του ελληνικού βέτο για τη Ρωσία και επιτίθεται στα μίντια | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/189166/simera-proi-proi-o-varoyfakis-exigei-tin-aitia-toy-ellinikoy-veto-gia-ti-rosia-kai#ixzz3QCKbSvvK/


-https://yanisvaroufakisgr.wordpress.com//

.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλο λάθος οι υπερβολικές συζητήσεις για το Grexit στη Γερμανία

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Τι οδήγησε στη συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης; Συνέντευξη με τον γερμανό οικονομολόγο Γενς Μπάστιαν, ο οποίος εκτιμά ότι έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια.
Τα σενάρια τρόμου για τα οποία προδιέθεταν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές στο προοίμιο των εκλογών σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαληθεύτηκαν. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν:
«Θα έλεγα ότι οι συζητήσεις ήταν υπερβολικές. Ορισμένα δεν χρειάζονταν καν, όπως για παράδειγμα η συζήτηση περί Grexit. Η συζήτηση δεν έχει βάσh στην Ελλάδα. Ούτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκε ποτέ (σσ. η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ). (…) Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ. Εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη συμπεριφορά που επέδειξε πριν από δυόμιση χρόνια όταν είχαμε τις διπλές εκλογές στην Ελλάδα».
Πώς κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ
Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ
"Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ"
Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι τα τελευταία αυτά δυόμιση χρόνια έχουν αλλάξει πολλά εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
«(Ο ΣΥΡΙΖΑ) αξιοποίησε αυτά τα δυο χρόνια (…) προκειμένου να ανασυνταχθεί ως κόμμα, να προχωρήσει σε αλλαγές και διορθώσεις, να προσλάβει νέο πολιτικό προσωπικό και να βρει μια διαφορετική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια ο κ.Τσίπρας έκανε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να παρουσιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη το πρόγραμμά του και τους κεντρικούς του στόχους. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι εκλογές στην Ελλάδα».
Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι οι έλληνες πολίτες επιζητούσαν την αλλαγή. Το ζητούμενο τώρα είναι να συγκεκριμενοποιήσει ο κ.Τσίπρας εντός ενός κυβερνητικού συνασπισμού την αλλαγή αυτή και να προσδιορίσει τους κεντρικούς στόχους για το ερχόμενο διάστημα.
Θα είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ένας από τους στόχους αυτούς;
«Το κούρεμα του χρέους είναι ένα θέμα, αυτό θα έρθει όμως αργότερα. Αυτό θα πρέπει όμως να συμφωνηθεί καταρχήν με τους ευρωπαίους εταίρους σε άλλους τομείς, για παράδειγμα, πώς προχωράει η αξιολόγηση της Τρόικας και ποιες συμφωνίες και ποιοι νέοι όροι μπορούν να συμφωνηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο δεν είναι απλά η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος. Ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ήταν και το επιχείρημα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια αλλαγή πορείας όσον αφορά την πολιτική έναντι της Ελλάδας».
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Γενς Μπάστιαν, το θέμα του κουρέματος θα υπάρχει στην ατζέντα, ωστόσο δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει καταρχήν τον επαναπροσδιορισμό της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, θα τεθεί κάποια στιγμή στην ατζέντα και το θέμα του κουρέματος.
Διαφορετικές προτεραιότητες
Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν
Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν
Τι αλλάζει λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επικεντρώσαμε, ορισμένες φορές μονομερώς, στους στόχους που αφορούν τις περικοπές. Το κράτος δεν εμφανίζεται διόλου ως επενδυτής. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν χρειαζόμαστε μόνον άμεσες ξένες επενδύσεις. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στο κράτος και την κυβέρνηση να πάρουν χρήματα στα χέρια τους και να επενδύσουν, σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (…). Μια κυβέρνηση πρέπει να έχει δυνατότητες να το πράξει αυτό, ενδεχομένως και μέσα από ανάληψη χρεών. Αυτό δεν επιτρεπόταν στο παρελθόν».
Ο οικονομολόγος αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Όταν ζητάμε από την Ελλάδα να έχει μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, τότε χρειαζόμαστε και περισσότερες προσλήψεις στο δημόσιο, όσον αφορά τους εφοριακούς. (…) Δεν μπορεί να λέμε σε μια χώρα ότι δεν επιτρέπεται να το κάνετε αυτό επειδή πρέπει να τηρείται το πρόγραμμα περικοπών».
DLF / Κώστας Συμεωνίδης
-www.dw.de/
.

Καιρός ήταν να μπεί μιά σειρά στις Πτωχευμένες Τράπεζες - Πρώτος στόχος η αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών

Στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί ο ουσιαστικός έλεγχος του Δημοσίου στις τράπεζες, προχωρά η νέα κυβέρνηση, με πρώτο στόχο την αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών (σ.σ. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο αυτού του Σαββάτου). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη προετοιμάζεται αλλαγή του νόμου που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών προκειμένου, ασκώντας τα δικαιώματα πλειοψηφίας που κατέχει το Δημόσιο στις τράπεζες, η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις της στην Οικονομία δια μέσου των τραπεζών.  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ στο  Capital.gr.-Ατρθρο της Νένας Μανιάρα.(28.1.15)

.

Καιρός ήταν να μπεί μιά σειρά στις Πτωχευμένες Τράπεζες, τις οποίες ελέγχει το Ελλην.Δημόσιο κατά 65-67%, με χρήματα του Ελληνικού Λαού.Η αλήθεια πάντως παραμένει ότι οι Τράπεζες υποχρεώθηκαν να φορτωθούν τα άνευ αξίας Ομόλογα του Ελλην Δημοσίου.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Τράπεζες δεν έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τον αλόγιστο δανεισμό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα τρέχουν με τα κόκκινα δάνεια.
Και η ρευστότητα των Τραπεζών στη "πραγματική Οικονομία" αποτελεί "Ονειρο Απατηλό".-
Greek Fund
.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Μιά άλλη γενιά πολιτικών για την Ελλάδα, ρε γαμώτο



Η Ελλάδα πλέον έχει ανάγκη μιά άλλη γενιά πολιτικών, με άλλες νοοτροπίες. 
Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί  ο αστικός κόσμος και εάν δεν αναζητήσει λύσεις και προτάσεις δεν οδηγούμαστε πουθενά.Θα είμαστε αξιοι της μοίρας μας.
Τα παιδιά ασφυκτιούν και αναζητούν  πλέον  ίσες ευκαιρίες χωρίς παρεμβάσεις πατρώνων και άλλων, δεν θέλουν μια δουλειά στο Δημόσιο.
GF

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Με τη κρίση ξεχάσαμε τη πολιτική και μιλάμε μόνο τη γλώσσα του Uomo Economicus


Βουλευτικές Εκλογές 25.1.2015
Οι ψηφοφόροι αγνοούν τις υστερικές φωνές του χαμένου που επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια.Εφυγε το φάντασμα του GREXIT.-
-Οι εκλογές πρέπει να είναι το ορόσημο ότι από εδώ και εμπρός θα κερδίσει η χώρα μας. Στις 25/1/15 θα γίνει η Τελική Αναμέτρηση με το «παλιό». Κόμματα φορείς χρεοκοπημένων αντιλήψεων και πρακτικών, υπήρξαν φορείς κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας.-Η χώρα έχει ανάγκη να γυρίσει σελίδα.Το κλειδί της εξόδου από τη κρίση βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας και όχι στους ξένους.
Η Δημοκρατία μας πάσχει από έλλειψη μηχανισμών που θα καταλογίζουν ευθύνες σε ανεύθυνες αποφάσεις πολιτικών προσώπων και κομμάτων που έχουν επιπτώσεις στο κόσμο.Οι εκλογές είναι μία επαναστατική διαδικασία.Οι εκλογές είναι πράξη, πράξη συλλογική.Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου ίσως είναι οι πρώτες στη πολιτική ιστορία της Ελλάδας που θα αναδείξουν δύο νικητές, το πρώτο και τρίτο κόμμα.Ομως σε αυτές τις εκλογές ο ένας εκ των δύο μεγάλων μονομάχων, έχει ήδη χάσει. Δεν υπήρξε και δεν θα επαναληφθεί το «sucess story».-
Δεν πρέπει να πιεστούμε από το «φόβο», γιατί ο «φόβος» είναι μία φυλακή.Μαζί με την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, υπάρχει και η ελευθερία από το φόβο.Γιατί ο φόβος είναι μία φυλακή και μέσα σ’ αυτή τη φυλακή «κανείς δε θα σε περιμένει».-Τελική Αναμέτρηση με το «παλιό».-
-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΑΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ, και η Κεντρική Ελβετική Τράπεζα τύπωσε χρήματα.Το ίδιο θα κάνει και η ΕΕ.-Το τινίζαμε εδώ και μήνες ότι 
"Μοναδική λύση είναι το τύπωμα φρέσκου χρήματος από την ΕΚΤ"-
–Για να αντιμετωπισθούν τα χρέη των κρατών μελών της ΕΕ, ο κ. Ντράγκι (η ΕΚΤ) πρέπει να αρχίσει να «τυπώνει χρήμα» από τον Ιαν 2015.To «xρήμα» που θα εκτυπωθεί θα αφορά ΜΟΝΟ τα χρέη των κρατών της Ευρωζώνης. Μόνο έτσι θα σωθεί το ΕΥΡΩ και η ΕΥΡΩΖΩΝΗ.-Κρατικά χρέη δεν έχει μόνο ο Νότος (Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία-Πορτογαλλία), αλλά και ο Βορράς (Γερμανία-Βέλγιο-Αυστρία κλπ).-Αλλωστε αυτή τη τακτική την ακολουθεί εδώ και χρόνια ο κεντρικός Τραπεζίτης της Αμερικής (FED).Τα επιτόκια . τα χρέη και οι δανειακές υποχρεώσεις καθενός από τα 18 κράτη της Ευρωζώνης είναι διαφορετικά.-