Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι έτοιμες για ένα Grexit


Ντάισελμπλουμ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για Grexit - Υπάρχει Plan B



«Βόμβες» εκτόξευσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας με Ολλανδούς βουλευτές, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, ανέφερε ότι Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι έτοιμες για ένα Grexit.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών. Ανάμεσα σε αυτές και το ελληνικό ζήτημα που «καίει» αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας για την Ελλάδα και στο αν έχει προετοιμαστεί η χώρα (Ολλανδία) για ένα ενδεχόμενο Grexit απάντησε «η Ολλανδία και η Ευρωζώνη προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχει και plan b για την Ελλάδα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Μάλιστα, Ολλανδός πολιτικός δημοσίευσε στο Twitter τον ακριβή διάλογο που είχει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ερώτηση: Είστε έτοιμοι για ένα Grexit;

Απάντηση Ντάισελμπλουμ: Ναι. Ολλανδία και Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για τέτοια ενδεχόμενα





Πηγή: iefimerida.gr/

.

Κυριακή 3 Μαΐου ορόσημο για μια προκαταρκτική συμφωνία


Προκαταρκτική συμφωνία μέχρι τις 3 Μαΐου αναζητά η Ελλάδα (Bloomberg)
.
Υπό την πίεση της ρευστότητας που αναμένεται να γίνει ασφυκτική από την επομένη εβδομάδα και σε μια προσπάθεια να επιδειχθεί πρόοδος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού απομείωσης (haircut) των ελληνικών ενεχύρων, ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν θέσει την προσεχή Κυριακή 3 Μαΐου ως ορόσημο για μια προκαταρκτική συμφωνία.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg, δεδομένου ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας από την επόμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συνάντηση αξιωματούχων της ευρωζώνης να επιδιώξουν εντατικές διαπραγματεύσεις από σήμερα Πέμπτη με στόχο προκαταρκτική συμφωνία μέχρι τις 3 Μαΐου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, στόχος θα είναι η υπογραφή συμφωνίας κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Το ίδιο δημοσίευμα εστιάζει στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που όπως τονίζει είναι «παράγοντας κλειδί» στην άρση του αδιεξόδου.

«Αυτό ενδέχεται να δώσει το σήμα ότι η κυβέρνησή του μπορεί επιτέλους να έχει τη βούληση να πράξει όσα απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια στήριξης», σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Greek Finance Forum

.

Aρνητικές οι αναφορές βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στουρνάρα - ΤτΕ.


Την εξαναγκαστική παραίτηση Στουρνάρα από την ΤτΕ σχεδιάζει η κυβέρνηση 

– Εκτός ο Ρουμελιώτης από το ΤΧΣ με βάση τον νόμο
.

.
Οι πρόσφατες αρνητικές αναφορές βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στουρνάρα είναι ενδεικτικές για τις σχέσεις κυβέρνησης με την διοίκηση της ΤτΕ.
Την εξαναγκαστική παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξεταστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα αντικατασταθεί ο διοικητής της ΤτΕ. 

.
Με βάση ορισμένες πηγές ήδη έχει ζητηθεί η παραίτηση Στουρνάρα αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί.
Συγκεκριμένα έχει ετοιμαστεί φάκελος που περιλαμβάνει την εμπλοκή του Στουρνάρα ως υπουργός οικονομικών και τις αποφάσεις που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.
Υπενθυμίζεται ότι για το μνημόνιο έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο και η επιτροπή αυτή θα αποτελέσει το μέσο ώστε να εξωθήσουν τον Στουρνάρα σε παραίτηση.
Σύμφωνα με πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης «ο Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ παραμένει άνθρωπος του Σαμαρά και ως άνθρωπος του Σαμαρά δεν λειτουργεί υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά της αντιπολίτευσης, παίζει παιχνίδια.
Για να αντικατασταθεί όμως ο Στουρνάρας χρειάζονται πραγματικά στοιχεία όχι απλά στοιχεία και αυτά θα προέλθουν μέσω της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο».
Η στρατηγική αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ενδεδειγμένη καθώς ο Στουρνάρας πρέπει να κριθεί ως διοικητής της ΤτΕ ενώ θα αξιολογηθεί για το παρελθόν του μόνο αν έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα εθνικά επιζήμιο για την χώρα.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αντίπαλο τον Στουρνάρα και όχι συνεργάτη.
Ο Στουρνάρας δεν μπορεί να παραμείνει στην ΤτΕ πρέπει να αντικατασταθεί αναφέρει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο bankingnews.gr.
Οι πρόσφατες αρνητικές αναφορές βασικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στουρνάρα είναι ενδεικτικές για τις σχέσεις κυβέρνησης με την διοίκηση της ΤτΕ.

Εκτός ο Ρουμελιώτης από το ΤΧΣ με βάση τον υφιστάμενο νόμο

Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, ενώ ο διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματοποιήθηκε με τον υφιστάμενο νόμο.
Μόνο αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός και αλλάξει ο νόμος και εν συνεχεία προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την θέση του προέδρου του ΤΧΣ μπορεί ο Ρουμελιώτης να αναλάβει πρόεδρος στο Ταμείο.
Ο νόμος ορίζει
1)ότι δεν μπορεί τραπεζικό στέλεχος που εργάστηκε τα 3 τελευταία χρόνια σε τράπεζα να αναλάβει την θέση του προέδρου του ΤΧΣ λόγω ασυμβίβαστου.
2)Τραπεζικό στέλεχος που λάμβανε πάνω από 100.000 ευρώ από τράπεζα επίσης δεν μπορεί να αναλάβει πρόεδρος στο ΤΧΣ.
3)Συνολικά 60 ημέρες από την παραίτηση του προέδρου αν δεν έχει καλυφθεί η θέση το Ταμείο δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση, παραλύει μέχρι να πληρωθεί η θέση του Προέδρου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 60 ημέρες ολοκληρώνονται στις 22 Μαΐου του 2015.
Ο Π. Ρουμελιώτης ένα ικανότατο στέλεχος δεν μπορεί να αναλάβει την θέση του προέδρου γιατί εμπίπτει σε δύο από τις απαγορεύσεις του νόμου.
Μόνο αν ακυρωθεί ο υφιστάμενος διαγωνισμός, αλλάξει ο νόμος και προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ο Ρουμελιώτης μπορεί να αναλάβει πρόεδρος στο ΤΧΣ.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την θέση του προέδρου πέραν του Ρουμελιώτη είναι ο Χαράλαμπος Κύρκος πρώην αντιπρόεδρος στο ΤΧΣ και ο Γιώργος Μιχελής ήταν υποψήφιος για την θέση του CEO στην Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr
.



.

Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ- αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις


Μητρόπουλος: Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ- αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.


.HuffPost Greece | Newsroom
.
Αντισυνταγματικές και παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια δικαστική απόφαση- βόμβα, τις μειώσεις συντάξεων – κύριων και επικουρικών - από το καλοκαίρι του 2012, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος - όπως και όλες τις ρήτρες- δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση είναι οριστική και επίκειται σύντομα η δημοσίευση της, καθώς είναι «ειλημμένη απόφαση». Η εφαρμογή της, ανέφερε, πρόκειται να εφαρμοστεί από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών. Όπως εκτίμησε, πρόκειται για ένα δυνατό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ολομέλειά του έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητρόπουλος αποκάλυψε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση των δώρων, από το 2012 και μετά, καθώς και όλες τις ρήτρες, με πρώτη αυτή του μηδενικού ελλείμματος.

Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, έχει οριστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον κύριο Μητρόπουλο και το θέμα εξετάστηκε, μετά από την προσφυγή περίπου 100 συνταξιούχων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση αφορά περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, μέσω της ίδιας εκπομπής, διευκρίνισε ότι η απόφαση, όπως έχει εκδοθεί, είναι εκτελεστέα για όσους έκαναν τις προσφυγές.-

-πηγή, Huffingtonpost.gr

.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Να πεταχτούν από τις καρέκλες τους τα golden boys και girls του τραπεζικού συστήματος


Ομολογήθηκε σκάνδαλο στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως είναι γνωστό ο υπουργός αναπληρωτής Δημ. Μάρδας, έχει δηλώσει πως το επιτόκιο της ΤτΕ θα είναι 2,5%.-

 |
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Συντάκτης: Δημήτρης Τρίμης

.

Διάβασα σε διάφορα μέσα Ενημέρωσης ότι κατά την ...εξέγερση των δεξιών δημάρχων χθες στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης χαρακτήρισε τις επιπτώσεις από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (να κατατεθούν τα αποθεματικά των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας για ένα μικρό διάστημα ώς «τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Όπως είναι γνωστό ο υπουργός αναπληρωτής Δημ. Μάρδας, έχει δηλώσει πως το επιτόκιο της ΤτΕ θα είναι 2,5%, έναντι 0,5%-1%, που παίρνουν οι δήμοι από τις καταθέσεις που έχουν σε ιδιωτικές τράπεζες.

Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος.

Όντως τα επιτόκια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι κοντά στο 1%.

Αλλά οι δήμαρχοι ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, είπαν ότι τα χρήματα των δήμων βρίσκονται κατόπιν ...διαγωνισμών με πολύ υψηλότερα επιτόκια κατατεθειμένα στις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Ο Διον. Χατζηδάκης συγκεκριμένα τόνισε με υπερηφάνεια ότι τα χρήματα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, 8 εκ. ευρώ περίπου, βρίσκονται κατατεθειμένα στην τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 5,85%. 
Και ότι «μέσα σε 4 χρόνια έχουμε πάρει 2 εκ. ευρώ από τους τόκους. Αυτά τα χρήματα ποιος θα μας τα αναπληρώσει» αναρωτήθηκε, «τη στιγμή μάλιστα, που το κράτος έχει μειώσει δραματικά τα χρήματα που διαθέτει στους δήμους».

Τι καταλάβατε εσείς;

Διότι εγώ διακρίνω ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.

Δηλαδή ο ελληνικός λαός υποφέρει επί πέντε χρόνια και καταχρεώνεται για να διασώζει με όλο και περισσότερα νέα δάνεια τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες και εκείνες σαν να μην τρέχει τίποτα δίνουν εκατοντάδες ...εκατομμυριάκια με ειδικές συμβάσεις καταθέσεων σε όποιον θέλουν -θεσμό ή ιδιώτη- με εξωπραγματικά επιτόκια που τελικά πληρώνει ο πτωχευμένος λαός μας.

Αν δεν ελεγχθούν τώρα οι ελληνικές τράπεζες από την κυβέρνηση Τσίπρα και δεν πεταχτούν από τις καρέκλες τους τα golden boys και girls του συστήματος των Χαρδουβελαίων και των Στουρνάρων στα τραπεζικά και οικονομικά επιτελεία, γιατριά δεν θα υπάρξει σ' αυτή τη χώρα της Διαπλοκής, των Νταβατζήδων και του «δεν βαριέσαι ρε αδελφέ».
.
-πηγή, efsyn.gr

.

Βαρουφάκης : απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας


Απλοί τρόποι για να ελεγχθεί η Διαπλοκή



.

Συντάκτης: Δημήτρης Τρίμης
.
Αν ενημερώνεστε κυρίως από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές των λεγόμενων μεγάλων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε πληροφορηθεί για τις πολιτικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, που αναφέρονται στην εξυγίανση του συστήματος των ΜΜΕ και στις τριγωνικές τους σχέσεις με το τραπεζικό κατεστημένο, το κράτος και τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Το γιατί τα ηλεκρονικά ΜΜΕ απέκρυψαν τις σχετικές ειδήσεις, προκύπτει αβίαστα από τα παρακάτω:

Χθες στη Βουλή, με έγγραφό του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουβάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά, κατά προτεραιότητα, στον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενημέρωσης. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας (ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) αρνείται να διαβιβάσει στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για το όλο το θέμα, επικαλούμενος το υπηρεσιακό επαγγελματικό απόρρητο του άρθρου 54 του Ν. 4261/2014!

Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, επιμένει και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης». Ο προφανής λόγος -που όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα- είναι «ότι αποτελεί καθ' όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα- που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας κρατικής ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και τονίζει ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων». «Καθίσταται σαφές ότι σκοπός μας είναι ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο της ενημέρωσης όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.

Και τώρα τι κάνουμε για να παρακαμφθεί η... αντίσταση του κ. Στουρνάρα; 
Πώς θα αντιμετωπιστεί η απόλυτη «γαργάρα» και η προπαγανδιστική, με όλα τα γνωστά βρόμικα μέσα, αντικυβερνητική στάση των δήθεν ισχυρών Ομίλων της τηλεόρασης και του Τύπου εν γένει; Πώς θα ξεπεραστεί η... εξέγερση όλων αυτών, που απειλούνται ευθέως από τις κυβερνητικές κινήσεις αντιμετώπισης της διαπλοκής των ΜΜΕ με την οικονομική, μνημονιακή ολιγαρχίας της χώρας; 
Πού θα βρει η νέα κυβέρνηση τις προνομιακές δανειακές συμβάσεις που είχαν συνάψει με τις τράπεζες για να ελεγχθούν αρμοδίως; 
Πώς θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιτέλους τους φόρους των πολλών εκατομμυρίων που χρωστάνε τα κανάλια;

Μα είναι απλό! Το ΣΔΟΕ (μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις εποπτικές αρχές για τη νόμιμη λειτουργία όλων των ειδών των εταιρειών) δεν έχει παρά να φτάσει επιτέλους στα λογιστήρια των Ομίλων Τύπου και ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα και να ζητήσει όλα τα σχετικά στοιχεία. 

Δηλαδή, να ελέγξει όλες τις δανειακές συμβάσεις, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τις επιδοτήσεις από το Δημόσιο, τα έσοδα, τα χρέη των εκατοντάδων εκατομμυρίων, την κεφαλαιακή επάρκεια αυτών των εταιρειών ΜΜΕ κ.ο.κ. -όπως και κάθε άλλη σε οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας. 

Αν, επομένως, τα δάνεια δόθηκαν καταχρηστικά, τότε επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και τα σχετικά χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες και στα στελέχη τους, στις τράπεζες και στα στελέχη τους και σ' όλες τις εποπτεύουσες αρχές και στους διευθυντές τους, οι οποίοι επί χρόνια έκαναν... το κουνέλι. 

Το ίδιο πρέπει να πράξουν, σύμφωνα με τον νόμο, οι ομάδες κρούσης του ΣΔΟΕ και με τους φόρους, το νοίκι των συχνοτήτων που δεν πληρώνουν με διάφορες τεχνικές οι διαπλεκόμενοι βαρόνοι του Τύπου, τις εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», τα... διαφυγόντα από τα ασφαλιστικά Ταμεία, την υπόθεση με τα ψηφιακά της Digea (των πέντε καναλιών εθνικής εμβάλειας) κ.λπ.

Στη δε περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι των Ομίλων της διαπλοκής δεν ενισχύουν κεφαλαιακά τις επί χρόνια ελλειμματικές τους εταιρείες και επιβιώνουν ξεκοκαλίζοντας συστηματικά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των θαλασσοδανείων που λαμβάνουν από τις επιδοτούμενες -λόγω χρεοκοπίας τους από το 2011- τράπεζες και από τα δώρα του καρτέλ διαχείρισης και πελατειακής διανομής των κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των μνημονιακών τους φίλων, τότε υπάρχουν και τα εξής όπλα: 'Η συμμορφώνονται με τον νόμο και φέρνουν τα λεφτά τους ενισχύοντας τις εταιρείες τους, από τις Ελβετίες και τους άλλους ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους. 'Η κλείνουν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις 47 και 48 του πασίγνωστου (αλλά ανεφάρμοστου) νόμου 2190/1920 για τη λύση και εκκαθάριση των εταιρειών, στην περίπτωση που δεν καλύπτονται τα αρνητικά Ίδια Κεφάλαια από τους μετόχους των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση δηλαδή που οι μέτοχοι δεν καταθέτουν τα οφειλόμενα χρήματα –όπως προβλέπει ο νόμος 2190- η κυβέρνηση θα έχει πλέον το δικαίωμα να εφαρμόζει τον εν λόγω νόμο και θα κλείνει τα χρεοκοπημένα και θαλασσοδανεισμένα ΜΜΕ (τα οποία… κατέχουν δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες).

Είναι τόσο απλό, αν όντως υπάρχει πολιτική βούληση, επαρκείς και αδιάφθοροι κρατικοί ανώτεροι υπάλληλοι και άξιοι εισαγγελείς και δικαστές για να πραγματοποιήσουν σοβαρούς και επισταμένους ελέγχους προς όλους και για όλα.

-efsyn.gr

.

Αποικία θέλουν την Ελλάδα οι πιστωτές μας, αλλά δεν θα τους περάσει.Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης προχωράνε μαζί



Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης

.
Guardian: Οι διαφορές Τσακαλώτου-Βαρουφάκη - Ντύσιμο, σπουδές, συμπεριφορά(SOOC/ NICK PALEOLOGOS)
.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης. 
Δύο κόσμοι που απέχουν κατά πολύ, τονίζει η Guardian, που αναλύει το νέο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

Μετά από το σχολιασμό για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να βάλει στο περιθώριο τον Γιάνη Βαρουφάκη, τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν τις αναλύσεις αλλά και τις συγκρίσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο σπουδαγμένος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που προήχθη στη θέση του επικεφαλής συντονιστή των διαπραγματεύσεων, είναι εκ διαμέτρου αντίθετος του Γιάνη Βαρουφάκη», σχολιάζει ο Guardian, που αναλύει το στιλ του κ. Τσακαλώτου, αλλά και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του.

«Ατολμος, γλυκομίλητος, το «ουάου» του 55χρονου περιορίζεται σε μία γκαρνταρόμπα πολύχρωμων καλωδίων και ένα κίτρινο-μαύρο κασκόλ που είναι σήμα κατατεθέν του», γράφει σχολιάζοντας τα έντονου χρώματος ακουστικά του κινητού τηλεφώνου του που χρησιμοποιεί συνήθως ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και το κασκόλ που φόρεσε αρκετές φορές το χειμώνα.

«Σαν πρόσωπο είναι συμπαθής, χαμηλών τόνων και καθηγητικός, η ενσάρκωση του ακαδημαϊκού που είναι τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι ένας άλλος κόσμος σε σύγκριση με τον ανεξέλεγκτο ναρκισσισμό για τον οποίον έχει κατηγορηθεί ο ανυπότακτος υπουργός Οικονομικών», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο κ. Τσακαλώτος γεννήθηκε στην Ολλανδία και μεγάλωσε στη Μ. Βρετανία, γιος επιφανούς ελληνικής οικογένειας που τον έστειλε στο ιδιωτικό σχολείο St Paul. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τη Βρετανίδα σύζυγό του στις αρχές του '90, αφού δίδαξε οικονομικά στο Kent University. Τα άπταιστα ελληνικά του, ακόμη και σήμερα είναι ''χρωματισμένα'' από το διεθνές του υπόβαθρο και την αλάνθαστη αγγλική προφορά του», σημειώνει κάνοντας ένα σύντομο βιογραφικό.

«Ως ο άνθρωπος που θα συντονίζει πρόσωπο με πρόσωπο την επαφή ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, ο κ. Τσακαλώτος είναι πιθανό να είναι μεθοδικός, λεπτομερής και επίμονος. Οι αριστερές απόψεις του, υιοθετημένες στην Οξφόρδη, ακονίστηκαν στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Οπως ο Βαρουφάκης, ο οποίος σύμφωνα με αξιωματούχους θα συνεχίσει να έχει την τελευταία λέξη στην τακτική, ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ αλλά είναι ανυποχώρητα αντίθετος ενάντια στην εφαρμογή περαιτέρω υφεσιακών μέτρων που θα εμβαθύνουν τον οικονομικό θάνατο της χώρας. Ενώ παραδέχεται ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη που έρχονται με την απειρία, λέει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μάθει από αυτά», τονίζει ακόμη ο Guardian.
.
Πηγή: Guardian: Οι διαφορές Τσακαλώτου-Βαρουφάκη - iefimerida.gr..

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

η 16η Οκτωβρίου 2009, η ημέρα που η Ευρώπη κατάλαβε ότι έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ή μάλλον πολλά…



Η περίπτωση της Ιρλανδίας: 

Πόσο επιτυχημένο είναι το success story του Βορρά;
.
.
Ιρλανδικό χρέος
.
Απασχόληση στην Ιρλανδία
.

Ο Ζαν Πιζανί-Φερύ έγραφε το 2011* ότι 
η 16η Οκτωβρίου του 2009 ήταν η ημέρα που το ευρώ έπαψε να είναι βαρετό.

 Ήταν η ημέρα που ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, τα οποία έστελνε τακτικά στις Βρυξέλλες ο προκάτοχός του Κώστας Καραμανλής, ήταν «χονδροειδώς αλλοιωμένα». 
Ήταν η ημέρα που η Ευρώπη κατάλαβε ότι έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ή μάλλον πολλά…

«Ο ρόλος του νομίσματος είναι να περνά απαρατήρητο. Εκπληρώνει την αποστολή του όταν αποτιμά την αξία των αγαθών […] Όταν αρχίζουμε να μιλάμε γι’ αυτό, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν όλος ο κόσμος ασχολείται μ’ αυτό, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος», εξηγεί στο βιβλίο του «Η αφύπνιση των δαιμόνων: Η κρίση του ευρώ και πώς να βγούμε από αυτήν» (εκδ. Πόλις).

Από τότε όλος ο πλανήτης ασχολείται με το ευρώ, την Ευρωζώνη και τις χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο. Κυρίως την Ελλάδα. Την πρώτη χώρα που ζήτησε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
 Η Ελλάδα μπήκε σε Μνημόνιο τον Μάιο του 2010, συνοδευόμενο με χρηματοδότηση 110 δισ. ευρώ. 
Ακολούθησε η Ιρλανδία τον Νοέμβριο 2010, που συνοδευόταν από χρηματοδότηση 85 δισ. ευρώ – ίση με το 58% του ΑΕΠ. 

Η Ιρλανδία ήταν και η πρώτη χώρα που βγήκε από το μνημόνιο -στα τέλη του 2013- και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για το success story του Βορρά. 
Τι έγινε όμως και αναγκάστηκε η Ιρλανδία να ζήσει την πραγματικότητα του Μνημονίου; Ποιοι ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν στην έξοδο και πως είναι τώρα η κατάσταση;

Το πριν

Όπως εξηγεί στη HuffPost Greece ο Ronan Lyons, assistant professor στο τμήμα Οικονομικών του Trinity College στο Δουβλίνο, η Ιρλανδία μέχρι τα τέλη του 2010, αντιμετώπιζε τέσσερις αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις:
Η κρίση στη στεγαστική αγορά, με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αρνητικό ισοζύγιο.


Η κρίση στην αγορά εργασίας, με εκατοντάδες χιλιάδες είτε να είναι άνεργοι είτε να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.


Η κρίση στα δημόσια οικονομικά.


Η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ένας βασικός λόγος για την κρίση στη στεγαστική αγορά ήταν, κατά τον Πιζανί-Φερύ ο εύκολος δανεισμός μετά την είσοδο στο ευρώ (το ίδιο συνέβη και στην Ισπανία). 
Το κράτος δεν χρειαζόταν πια να αυξήσει τους φόρους για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και τα νοικοκυριά μπορούσαν να χρεωθούν για να καταναλώσουν ή να χτίσουν.

Όσο για την ανεργία, που το 2007 ήταν στο 4,7%, μέχρι το 2010 είχε σχεδόν τριπλασιαστεί φτάνοντας στο 13,9%. Πρόβλημα που μοιραία οδήγησε σε ένα ακόμη πολύ σοβαρό πρόβλημα: τη φυγή των νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.


source: tradingeconomics.com

Σύμφωνα με τον Lyons, «οι δύο πρώτες, αν και πολύ σοβαρές κρίσεις δεν οδήγησαν απευθείας στην είσοδο της Ιρλανδίας στο Μνημόνιο. Οι άλλες δύο, ωστόσο - η κρίση στα δημόσια οικονομικά και η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος – την οδήγησαν».

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 η Lehman Brothers κατέρρευσε, το κραχ απλώθηκε σε όλον τον κόσμο και οι Ιρλανδικές τράπεζες (με τη φούσκα του φτηνού χρήματος) βρέθηκαν στο κόκκινο. Η Ιρλανδική κυβέρνηση, τότε, ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις των πτωχευμένων ιρλανδικών τραπεζών. Δεν εγγυήθηκε μόνο τις καταθέσεις των πολιτών αλλά και κάθε υποχρέωση, προς κάθε δικαιούχο, υποκύπτοντας στην πίεση των Ευρωπαίων. Οι τράπεζες των άλλων χωρών (κυρίως γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές) ήταν εξαιρετικά εκτεθειμένες στην ιρλανδική φούσκα, που θα είχαν σημαντικό πρόβλημα εάν τις άφηναν να πτωχεύσουν. Έτσι τα βάρη των τραπεζών μεταφέρθηκαν στον δημόσιο προϋπολογισμό, το έλλειμμα της Ιρλανδίας από σχεδόν μηδενικό το 2007 έφθασε το 25% το 2010 και το χρέος από 25% εκτινάχθηκε στο 96,2% το 2010.



Όπως μας εξηγεί ο Lyons «σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, κατά την περίοδο 2000-2007, η Ιρλανδική κυβέρνηση είχε κάνει όλο και περισσότερες μόνιμες δαπάνες, αλλά αυτές βασίστηκαν σε εντελώς προσωρινές πηγές εσόδων, ιδίως στον τομέα τωνκατασκευών. Έτσι, όταν η οικονομική δραστηριότητα στέρεψε, ακολούθησαν μεγάλα δημόσια ελλείμματα που προστέθηκαν στο εθνικό χρέος. Αυτό επιδεινώθηκε από τα χρήματα που οι φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν για τις μεγάλες τράπεζες ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση. Τα χρήματα αυτά δεν προστάτευσαν μόνο τους καταθέτες, αλλά και τους ομολογιούχους, μεταξύ των οποίων γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές τράπεζες, κάτι που δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους Ιρλανδούς φορολογούμενους και ψηφοφόρους. Παρ 'όλα αυτά, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα μη διατηρήσιμα δημόσια ελλείμματα».-


source: tradingeconomics.com

Ο καλός μαθητής της Ευρώπης

Στα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος η Ιρλανδία παρέμεινε ο καλός μαθητής της Ευρώπης. 
Το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,7%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3% και οι ιρλανδικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6%. 
Το 2014 η Ιρλανδία κατέγραψε ανάπτυξη 4,8%, την ταχύτερη στην ΕΕ. Παράλληλα πρόσφατα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανακοίνωσε ότι η Ιρλανδία θα εξοφλήσει νωρίτερα τις οφειλές της στο ΔΝΤ. 
Ήδη έχει καλύψει τα 18 από τα 22,5 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί. Επίσης τον Μάρτιο εξέδωσε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (T-bills) με αρνητικό επιτόκιο.


Από πολλούς χαρακτηρίστηκε το success story του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον Ronan Lyons, ένας συνδυασμός τριών παραγόντων βοήθησε ώστε να βρεθεί η Ιρλανδία εκτός Μνημονίου.
Νέα κυβέρνηση με φρέσκια λαϊκή εντολή και δύναμη στη Βουλή, που μπόρεσε να περάσει μια σειρά σκληρών μέτρων.


Η πλειοψηφία του κόσμου αναγνώριζε ότι υπήρξαν οικονομικές «υπερβολές» τα χρόνια μέχρι το 2007, οπότε ήταν απαραίτητη μια οικονομική προσαρμογή. Έτσι δεν υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για τη λιτότητα.


Αυτό βοήθησε και στον τρίτο και καθοριστικό λόγο: Τη διατήρηση των ξένων επενδύσεων ακόμη και μέσα στην κρίση. Οι διεθνείς επενδυτές πίστεψαν ότι οι Ιρλανδοί θα κάνουν σχεδόν τα πάντα, και ως εκ τούτου θα πάρουν τα χρήματά τους σε κάποια μορφή.

Αναφορικά με τον πρώτο παράγοντα, ο Lyons επισημαίνει ότι «αν και δεν μπόρεσαν να κάνουν όλα όσα είχαν υποσχεθεί, η κυβέρνηση είχε δύναμη στη Βουλή κάτι που τους επέτρεπε να περάσουν μια σειρά αυστηρών μέτρων, ενώ σε μεγάλο βαθμό διατήρησαν τα ονομαστικά επιτόκια των φόρων και των κοινωνικών παροχών».

Πολύ βασική παράμετρος είναι για τον Lyons η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας. «Για τον τελευταίο μισό αιώνα, υπήρξε μια αντίληψη στην Ιρλανδία ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, το βιοτικό επίπεδο εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να πουλά αγαθά και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές. 

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου, ακόμη και κατά τα χειρότερα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ιρλανδία προσέλκυσε περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων από οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Αυτή η εξωτερική ‘ώθηση’ έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την εγχώρια οικονομία», μας εξηγεί. Όπως αναφέραμε πιο πάνω οι ιρλανδικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6%.

«Ακόμη και κατά τα χειρότερα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ιρλανδία προσέλκυσε περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων από οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Αυτή η εξωτερική ‘ώθηση’ έχει λειτουργήσει ως καταλύτης»


Χαρακτηριστικό ήταν επίσης ότι ο φόρος στις επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητος στο 12,5% καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, μέχρι και σήμερα. Κάτι που έκανε τους επενδυτές να εμπιστευτούν στη χώρα τα κεφάλαιά τους.

Επίσης οι διαδηλώσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ο κόσμος δέχθηκε τα μέτρα λιτότητας, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης και ανακούφιση στους επενδυτές, που γνώριζαν ότι η επένδυσή τους δεν κινδυνεύει.

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Stephen Kinsella στα τέλη του 2012 για την κατάσταση στη χώρα, «η Ιρλανδία εξακολουθεί να είναι ένας παράδεισος για τις πολυεθνικές εταιρείες που ψάχνουν για χαμηλή φορολογία και ένα ευέλικτο, νεαρό, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Μόλις η απειλή μιας οριστικής αθέτησης πέρασε και οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να ανακάμπτουν, οι διεθνείς επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα εκεί. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν υπήρξαν σημαντικές δημόσιες διαμαρτυρίες ή κοινωνικές ταραχές. Οι υποστηρικτές της λιτότητας έχουν κρίνει την Ιρλανδία ως το πρότυπο για την δική τους ατζέντα».

Όχι, δεν είναι όλα ρόδινα

«Η Ευρώπη το χρειάζεται να έχει λειτουργήσει η λιτότητα στην Ιρλανδία. Έχει ανάγκη να δείχνει μια ιστορία επιτυχίας. Και ανάμεσα στην Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Ιρλανδία ήταν πάντα το καλύτερο στοίχημα», έγραφε ένα χρόνο μετά ο Kinsella.

Και μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν, όμως μεγάλο ποσοστό των Ιρλανδών υποφέρει ατομικά. 

Αυτό οδήγησε σε μια βασική αλλαγή. 

Από το 2013 και μετά ο κόσμος άρχισε να αντιδρά στα μέτρα. 

Και ο βασικότερος λόγος ήταν το νερό. Όπως μας εξηγεί ο Ronan Lyons η πιο μεγάλη αντίδραση του κόσμου ήρθε μετά το νέο μέτρο που επέβαλε χρεώσεις για το νερό (πριν η παροχή του νερού ήταν δωρεάν για όλα τα νοικοκυριά, όχι για τις επιχειρήσεις). Τους τελευταίους δε μήνες το ποτήρι ξεχείλισε. 

Επιπλέον φόρος επιβλήθηκε στο νερό, τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι πολιτικές λιτότητας τελείωσαν και αυτό ήταν που εξαγρίωσε τους Ιρλανδούς, πυροδοτώντας μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, από το Δουβλίνο μέχρι το Κορκ.


Η «κόπωση» από τη λιτότητα

Όπως δείχνουν διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις, από το 2013 και μετά άρχισε να φαίνεται στον κόσμο η «κόπωση» από τη λιτότητα. Γεγονός που αποτυπώνεται και στη δυναμική των δύο κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση της χώρας (το Fine Gael και οι Εργατικοί).

Οι δημοσκοπήσεις διαχρονικά δείχνουν επίσης ότι άργησαν να φανούν οι όποιες θετικές επιπτώσεις στα δύο αυτά κόμματα, ακόμη και αν η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε. Επίσης υψηλά ποσοστά παρουσιάζει το Sinn Fein το οποίο ζητεί την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του Μαρτίου, το 62% των ερωτηθέντων Ιρλανδών υποστηρίζει ότι τώρα που βγήκε από την ύφεση η Ιρλανδία, η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα δημιουργήσει μια πιο δίκαιη κοινωνία. Με ένα 66% να λέει ότι δεν έχει αισθανθεί το όφελος της οικονομικής ανάκαμψης.

Η επταετία της «μεγάλης φυγής»

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η «μεγάλη φυγή» του εργατικού δυναμικού. Αν και από το 2012 έχει καταφέρει να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να επιστρέψει στα ονειρικά ποσοστά του 2007 (4,7%). Αυτό προκάλεσε τη μαζική… έξοδο των Ιρλανδών, μια κατάρα που προσπαθεί τώρα να ξορκίσει η κυβέρνηση του Εντα Κένι, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επαναπατρισμού.



Υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο Ιρλανδοί. Δηλαδή πάνω από το 1/5 του πληθυσμού της χώρας (4,6 εκατομμύρια). Περισσότεροι από 240.000 Ιρλανδοί εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, εκ των οποίων 165.000 έφυγαν την τελευταία 5ετία και είναι κάτω των 25 ετών.

Η κυβέρνηση θέλει τώρα να σταματήσει αυτό το brain drain, με μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Global Irish»: Στόχος της να βοηθήσει τα μέλη της διασποράς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνδεθούν στη συνέχεια με την Ιρλανδία, μέσα από υπηρεσίες υποστήριξης, αλλά και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την παλιννόστηση.

«Η μετανάστευση έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας, καθώς χάνουμε ταλαντούχους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια», τόνισε τον Μάρτιο ο Ιρλανδός υπουργός Διασποράς, Τζίμι Ντίνιχαν. Και οι φόβοι είναι εύλογοι. Η διάβρωση της φορολογικής βάσης μέσω της μετανάστευσης θα μπορούσε να «σκοτώσει» την ανάκαμψη αρκετά γρήγορα. Επίσης σχετίζεται με την παραγωγικότητα.

Χρέος

Παράλληλα το πρόβλημα με το χρέος παραμένει. Αν και μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, εξακολουθεί να είναι υψηλό, μακριά από το 25% που κατέγραφε προ κρίσης, με αποτέλεσμα να ανοίγουν και εκεί συζήτηση για την απομείωση του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, το χρέος της για το 2014 διαμορφώθηκε στο 109,7%.-


source: tradingeconomics.com

Ιρλανδία VS Ελλάδα

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο λάθος είναι να συγκρίνει κανείς την Ιρλανδία με την Ελλάδα. 
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. 
Αυτό που δεν θα μάθουμε ποτέ -όπως αναφέρει και ο Πιζανί-Φερύ- είναι τι θα είχε συμβεί εάν η Ιρλανδία -που όλοι περίμεναν ότι θα σκάσει πρώτη- είχε παραδεχθεί πριν από την Ελλάδα ότι δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνη της. 
Πιθανόν η συνέχεια να ήταν διαφορετική.



«Γιατί παρά τις κακοήθεις δημοσιονομικές πρακτικές για τις οποίες την κατηγορούν οι Γάλλοι, η Ιρλανδία θα ήταν ένας δυσάρεστος ένοχος. Οι ακρότητες στον τομέα των ακινήτων και οι χρηματοπιστωτικές τρέλες στις οποίες επιδόθηκε κατά τη δεκαετία του 2000 δεν αποτελούν παρά την τερατωδώς διογκωμένη εικόνα των κακών συνηθειών των ανεπτυγμένων οικονομιών» αναφέρει. Και για δύο άλλους λόγους: πρώτον η παρουσία των γερμανικών τραπεζών στο Δουβλίνο –που θα ζημιωνόντουσαν από μια κατάρρευση- και το γεγονός ότι η Ιρλανδία ήταν πάντα ο καλός μαθητής στους δημοσιονομικούς κανόνες. Το χρέος της μειώθηκε από 54% του ΑΕΠ το 1998 στο 25% το 2007. 

Αντίθετα η Ελλάδα είναι ο ιδανικός ένοχος. 

Χώρα-υπόδειγμα κακοδιοίκησης, δημοσιονομικής κραιπάλης, πελατειακής ασωτίας και ψευδούς καταγραφής των στοιχείων της. 

Μια χώρα που έγινε ο εύκολος ένοχος όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρώτος ότι χρειάζεται οικονομική βοήθεια.

Αγγελική Κουγιάννου
- Huffingtonpost.gr

*
Jean Pisani-Ferry, «Η αφύπνιση των δαιμόνων. Η κρίση του ευρώ και πώς να βγούμε από αυτήν», Αθήνα: Πόλις 2012.



.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η Δικαιοσύνη σου...δικαιοσύνη εις τον αιώνα, του Αντώνη Κακαρά



Παρουσίαση στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24-Αθήνα) των βιβλίων του Αντώνη Κακαρά, τη Τετάρτη 29/4 και ώρα 18.00-20.00

.



.
Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση των βιβλίων του Αντώνη Κακαρά 


-Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ… ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ
-ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεὶ την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 και

ώρα 18:00-20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS(Σταδίου 24)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Βασίλης Αλεξανδρής, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Γιάννης Κακαράς, τ.Καθηγητής ΤΕΙ Καρδίτσας
Λιάνα Κανέλλη, Βουλευτής Αθηνών ΚΚΕ
Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού
Νίκος Μοσχοβάκος, Δικηγόρος Αθηνών, ποιητής

Τραγουδά η Μαρία Καρέτσου

Συντονίζει ο Θανάσης Μπαλοδήμας, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας



--------------------


Ο Αντώνης Κακαράς γεννήθηκε στη Γραβιά Φωκίδας το 1945.

Αποφοίτησε της ΣΝΔ ως σημαιοφόρος μηχανικός το 1966.

Το 1972 καταδικάζεται σε φυλάκιση από το στρατιωτικό καθεστώς, εγκλείεται για δέκα πέντε μήνες σε φυλακές και αποτάσσεται. Αποκαθίσταται με τη μεταπολίτευση στην ενεργό υπηρεσία, σταδιοδρομεί και αποστρατεύεται το 1990 ως αρχιπλοίαρχος.

Μέχρι το 1999 εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία και έκτοτε διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Παράλληλα δραστηριοποιείται στην Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (Κ.Ε.Θ.Α.).

Το 1993 εκδίδεται σε βιβλίο η εργασία του "Το πολεμικό ναυτικό στη δικτατορία 1967-1974", εκδόσεις "Γνώση", Αθήνα. Το 2004 γίνεται δεκτός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ως Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Νεώτερης Ιστορίας με τη διατριβή "Οι επαγγελματίες στρατιωτικοί υπό αυταρχικά καθεστώτα".

Είναι έγγαμος από το 1974 και πατέρας δύο τέκνων. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
.
   http://kakaras.wordpress.com  

.

Οι τουρίστες που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα να βοηθήσουν στη σωστή κατεύθυνση για να βρεθεί το "μαύρο χρήμα"


Με τη κρίση βγαίνουν στη φόρα όλες οι Αλήθειες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία γενικευμένη επίθεση των νέο-Ευρωπαίων (που προσπαθούν να μας βαπτίσουν τεμπέληδες- φοροφυγάδες - κλέφτες, ότι μας τρέφουν  με τα τοκογλυφικά δάνεια, που έδιναν στους κλεφτοπολιτικούς μας κλπ )

Σκέψου αλήθεια ποιοί πραγματικά προσπαθούν να μας αμαυρώσουν.

Μήπως πρέπει να τους υπενθυμίσουμε την "ιστορία τους", και να τους ερωτήσουμε ευθέως:

-Οι παππούδες και οι πρόγονοί σας, πόσους μαύρους ή κίτρινους  είχαν… φάει ή είχαν κρεμάσει στις αποικίες σας στα 200 χρόνια και επιπλέον που τους κατα-ληστεύατε ;

-Αν ο πατέρας τους, ο θείος ή ο εξάδελφός σας, πόσους άραγε έχει σκοτώσει στον πόλεμο και αν είχε συμμετάσχει σε βασανιστήρια αντιπάλων τους;

-Είμαστε τεμπέληδες που το 80% του ελληνικού λαού στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, δουλεύουμε 16 ώρες την ημέρα;

- Όλοι στην Ευρώπη δουλεύετε τις 6-7 ώρες την ημέρα, το πενθήμερο και μετά την αράζετε στις μπυραρίες και τις καφετέριες και γίνεστε όλοι σκνίπα στο μεθύσι.

-Οσον αφορά το "φοροφυγάδες ", αυτό να ομολογήσουμε πως είναι  αλήθεια. Πραγματικά εδώ στην Ελλάδα όλοι, όλο και κάτι κλέβουμε από την εφορία, γιατί η εφορία ταράζει στους φόρους μόνο τους μικρούς και δεν φορολογεί ποτέ τους μεγάλους.Δυστυχώς η Ελλάδα εξαιτίας των κλεφτο-βλαχο-πολιτικών που έχουμε, δεν είναι καλά οργανωμένο και όσα και να πληρώναμε στην εφορία, θα τα έτρωγαν οι γνωστοί κομπιναδόροι.Στη συνέχεια όμως εσείς συνδράμετε ώστε τα λεφτά που κλέβουν οι «απατεώνες» στην Ελλάδα, να τα παίρνετε στις τράπεζές σας, για να τους τα φυλάτε.Οι δε τράπεζές σας δουλεύουν με μυστικότητα και πάντα με το αζημίωτο.

Αν θέλατε πραγματικά να μας βοηθήσετε 
σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα ενημερώστε  ανά τακτά διαστήματα την εφορία μας (και τις ελληνικές εφημερίδες και blogs), για τα λεφτά που πήγε ο κάθε κλέφτης να καταθέσει στην τράπεζά σας, και τότε θα έβλεπες πως η Ελλάδα, ούτε τα δάνειά σας θα χρειαζόταν, ούτε και οι υπόλοιποι Έλληνες θα έκλεβαν την εφορία, και έτσι η χώρα μας, θα ήταν η πιο πλούσια χώρα του κόσμου…
Nα παρακαλέσουμε να δημιουργήσουν στη χώρα τους "ένα κίνημα" εναντίον του μαύρου χρήματος που φιλοξενούν οι τράπεζές τους στη χώρα τους και φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα.

-Εάν ο κύριος Ευρωπαίος είναι έξυπνος, γνωρίζει ιστορία και αν έχει και λίγο φιλότιμο, τα μαζεύει και φεύγει. Το πρόβλημα όμως δεν είναι να διώξουμε από τη συζήτηση τον Ευρωπαίο, διότι βασικό μας στόχος παραμένει 
η ελπίδα να βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση με τις ανάλογες κινήσεις στη χώρα του που μας δανείζει και συνεχώς "γκρινιάζει" για την Ελλάδα και τους Ελληνες.
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως τώρα χρειάζεται "ένα κίνημα" εκ μέρους του απλού φορολογούμενου Ευρωπαίου τουρίστα που θα επισκεφτεί φέτος τη χώρα μας αφήνοντας τα χρήματά του στην Ελλάδα.

Ισως έτσι βρεθεί και η λύση στο "μαύρο χρήμα".-
.
Greek fund
.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

H Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμίσεις τη τελευταία 5ετία



Γενς Μπάστιαν: Και όμως, η Ελλάδα έχει κάνει μεταρρυθμίσεις

.

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, είναι γεγονός ότι την τελευταία 5ετία η Ελλάδα έχει κάνει πολλά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.


Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο αναλυτής του ελληνικού think tank MacroPolis, γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν:


«Καταρχήν θα πρέπει να συγκρατήσουμε το εξής: λόγω της εμπειρίας με την τρόικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η λέξη ‘διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις’ έχει μια αρνητικά χροιά. Ανεξαρτήτως του πολιτικού χρώματος της κυβέρνησης, είναι σημαντικό να δοθεί δημοσίως και πάλι ένας θετικός ορισμός της λέξης ‘μεταρρύθμιση’. Τα τελευταία πέντε χρόνια καμία κυβέρνηση, είτε αριστερή, είτε δεξιά, είτε κεντρώα, δεν εξήγησε στην κοινή γνώμη γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις. (…) Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Έγιναν μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν σημαντικές, εντούτοις ήταν και ιδιαίτερα επώδυνες και είχαν σημαντικές κοινωνικές συνέπειες».


Ποιες όμως είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; «Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δυο χρόνια επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας επώδυνης πολιτικής περικοπών. Παράλληλα έχουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Έχουμε λιγότερες τράπεζες ενώ το 2012 ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ίδια ώρα υπήρξαν καινοτομίες στο πεδίο της παροχής δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (…). Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε, οι συντάξεις μειώθηκαν. Όλα αυτά ήταν μεταρρυθμίσεις που ήταν αρκετά διαφιλονικούμενες στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι όμως σωστό να λέει κανείς ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις».


Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, είναι επενδύσεις. «Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις. Στην παρούσα φάση και για να αντιμετωπίσει την μαζική ανεργία, η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει αυτά τα κεφάλαια με τις δικές της δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται επενδύσεις από τρίτους. Στην παρούσα φάση βέβαια αυτό είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει η εξής δαμόκλειος σπάθη: θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ ή όχι; Αυτό δυσχεραίνει τις επενδύσεις. Πέραν αυτού υπάρχει εδώ και 2 χρόνια μεγάλη πιστωτική στενότητα στην πραγματική οικονομία. Λόγω έλλειψης ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν όλο και λιγότερα δάνεια».


Σύμφωνα με τον Γενς Μπάστιαν, η πραγματική οικονομία μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της μόνον εάν συμβάλουν σε αυτό οι τράπεζες. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να δίνουν άμεσα και χαμηλότοκα δάνεια. Ενώ η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα με ένα επιτόκιο ύψους 0,25 %, ένας έλληνας μικρομεσαίος που χρειάζεται δάνειο 500.000 ευρώ επειδή έχει μια μεγάλη παραγγελία από τη Γερμανία, μπορεί να λάβει το δάνειο αυτό από την τράπεζά του με επιτόκιο 6 % και πάνω. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Χρειαζόμαστε λοιπόν στοχευμένα προγράμματα στήριξης τα οποία μπορούν να δρομολογηθούν εν μέρει με τη βοήθεια ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων».


Πηγή: Deutsche Welle
Christoph Hasselbach / Κώστας Συμεωνίδης
.

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση», θα ήταν «εφιάλτης», είπε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν


Π. Κρούγκμαν: H πολιτική της λιτότητας ανήκει στο παρελθόν
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI


Συντάκτης:

efsyn.gr


Να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση ο καθηγητής Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν, στο πλαίσιο της διάλεξης που έδωσε στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το Σάββατο (18/04) με τον κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας.


Μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση», θα ήταν «εφιάλτης», είπε ο νομπελίστας, τονίζοντας ότι τα δύο πρώτα χρόνια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ήδη ζήσει πέντε χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω της αυστηρής λιτότητας. Σημείωσε πάντως ότι «μια έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».


Στην ερώτηση που υπέβαλε στον ομιλητή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, «αν σε 20 ημέρες έπρεπε να αποφασίσετε μεταξύ ενός έντιμου συμβιβασμού και μιας έντιμης εξόδου που θα περιελάμβανε απαραίτητα αίτημα για διαγραφή του χρέους, πακέτο επανεκκίνησης και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τί θα συστήνατε στην ηγεσία της Ελλάδας», ο κ. Κρούγκμαν απάντησε: «Αν είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, δεχθείτε τον έντιμο συμβιβασμό. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια συμφωνία στην οποία το πρωτογενές πλεόνασμα να μην είναι σε παράλογα επίπεδα, όπως αυτά που υπήρχαν όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Αν καταλήξετε σε μια συμφωνία ως προς τα επιθυμητά επίπεδα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εφόσον αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα διαλύσουν την ελληνική κοινωνία, τότε δεχθείτε αυτή τη συμφωνία. Αν έκανα ένα ταξίδι στο χρόνο και με ρωτούσατε αν στη δεκαετία του 90 έπρεπε να μπούμε στο ευρώ, θα απαντούσα όχι, αν με ρωτούσατε στα μέσα του 2010 θα σας έλεγα ότι θα ήμασταν καλύτερα χωρίς όλα αυτά, αλλά τώρα, όσο κι αν πιστεύω ότι το ευρώ ήταν κακή ιδέα, θα ήταν κόλαση η αποχώρησή σας από το ευρώ».


«Πρέπει να υπάρξει πεδίο για μια λογική συμφωνία Ελλάδας-Ευρώπης, προς όφελος όλων», επανέλαβε.


Ερωτηθείς για το ύψος που αποδεκτού πλεονάσματος, το τοποθέτησε γύρω στο 1% ή και κάτι περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει ποιές είναι απαραίτητες, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποτελούν κεντρικό σημείο σύγκρουσης. Υπάρχει ένας «φετιχισμός» γι αυτό το θέμα είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά».


«Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα», είπε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας, τόνισε.


Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολλά στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης και δεν πρέπει οι πάντες να εκλαμβάνονται ως εχθροί. Ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι εναντίον σας. Δεν είναι εχθρός σας, είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ειδικότερα για την ΕΚΤ, είπε ότι έχει κάνει προσπάθειες νομισματικής χαλάρωσης, προγράμματα που εμποδίζουν να φτάσουν οι χώρες στο χείλος του αποπληθωρισμού. Η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2%, στο 0,6% που βρίσκεται είναι καταστροφικό. Έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις παγκόσμια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπισή του, τόνισε.


Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).


Συνάντηση Τσίπρα – Κρούγκμαν


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το Σάββατο (18/04) με τον κάτοχο Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν. Η συνάντηση θα πραγματοποιεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:30.-


.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το μνημόνιο πέθανε λέει η Κυβέρνηση, καταθέσαμε όλες τις προτάσεις μας.Ούτε υποχώρηση, ούτε Δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Ας μας ρίξουν !


«Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις, δεχόμαστε επικοινωνιακές πιέσεις»
EUROKINISSI
.
Για κλιμάκωση των επικοινωνιακών πιέσεων, προκειμένου η Αθήνα να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα -όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.- κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις, εντούτοις η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, τις οποίες έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.

Παράλληλα, τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, τις οποίες -όπως σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι- «τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!».

Ωστόσο «υπερσυντηρητικοί κύκλοι» σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα, τονίζουν οι πηγές από το Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως «το Μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα... Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώαπό τον Αύγουστο του 2014».

Στελέχη του μεγάρου Μαξίμου εκτιμούσαν την Τρίτη ότι «ο πόλεμος των ανακοινώσεων θα συνεχιστεί με αυξομειούμενη ένταση», αφού κάποιοι παίζουν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά ώστε η κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών που ξεκίνησαν από δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Bild» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία τα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο σημειώνοντας πως «η λαϊκή νομιμοποίηση της οποίας τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά».

Οι παραπάνω αναφορές έρχονται τη στιγμή που η Γερμανία κλιμακώνει τις δικές της πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με νέες δηλώσεις του, σημείωσε πως η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» για την Αθήνα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Επίσης άφησε μία χαραμάδα ανοιχτή στο ενδεχόμενο εξόδουτης Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας αφενός πως δεν είναι πολύ πιθανόν να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως «προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι δεν θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα».

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση έσφιξε περαιτέρω τον κλοιό απέναντι στην Ελλάδα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για να επιτραπεί «μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα» αποκλείοντας την καταβολή χρημάτων μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/04) η γερμανική κυβέρνηση, δεν θεωρεί ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μα περίπλοκη διαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Αφού έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς να υποστούν νέο κούρεμα οι πιστωτές. Μάλιστα ο Ρέγκλινγκ προχώρησε περαιτέρω τον συλλογισμό του, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα επωφελείται από μακροχρόνιες λήξεις του χρέους και χαμηλά κόστη δανεισμού, χάρη στα οποία η χώρα εξοικονομεί δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «Grexit», στο βασικό σενάριο που προκρίνει, ωστόσο υποστηρίζει πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα ήταν τρομερές για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς, μία έξοδος της Ελλάδας θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Το πρακτορείο Reuters, με δημοσίευμά του, αναφέρθηκε στον «εκνευρισμένο» πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξαιτίας της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο αξιωματούχος αυτός -που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο- υπογράμμισε πως «το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ».

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα (Τετάρτη) την Ελλάδα από Β- σε CCC+, με αρνητική προοπτική. Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. «Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της».
- Efsyn.gr
.

Η Μέρκελ στήριξε δημόσια την πολιτική της Λευκωσίας για τη διατήρηση σχέσεων με τη Μόσχα.




Κάτι “τσίμπησε” την Ανγκελα… Υπενθύμισε την εισβολή και έκανε πάσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία

.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε μια αναπάντεχη αλλά σαφή τοποθέτηση της, η Άγκελα Μέρκελ στήριξε δημόσια την πολιτική της Λευκωσίας για τη διατήρηση σχέσεων με τη Μόσχα. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ ουσιαστικά θέλησε να απαντήσει σε όσους μεμψιμοιρούν για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ, στο Ελσίνκι προ ημερών, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ουκρανικό και έναντι της Ρωσίας.

Η απάντηση της κ. Μέρκελ έδωσε πάσα στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα ενόψει των επισκέψεων Τσίπρα στη Μόσχα. Σημαντικά συμφέροντα έχει και η Γερμανία με τη Ρωσία. Η Άγκελα Μέρκελ είπε απαντώντας στη ερώτηση του δημοσιογράφου πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθένα από αυτά έχουν διαφορετική ιστορία και διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη Ρωσία… Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ένα μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή της Τουρκίας. Η Κύπρος έγινε στρατιωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία . Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε τη στρατιωτική βοήθεια … Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, όπως είμαστε ισότιμοι εταίροι και εξίσου σημαντική στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται συναφώς ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε τεθεί το θέμα των σχέσεων κρατών-μελών της Ένωσης με τη Ρωσία. Τούτο έγινε με αφορμή και τις εκδηλώσεις του οργανώνει η Ρωσία στις 9 Μαΐου, ημέρα της νίκης, στις οποίες προσκλήθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες. Στις διάφορες παρεμβάσεις υπήρξαν, όπως πληροφορούμαστε και έμμεσες αναφορές στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπενθύμισε τις σχέσεις που έχουν διάφοροι εταίροι με τη Ρωσία ενώ έσπευσε να επισημάνει πως δεν υπήρξε καμία αλληλεγγύη όταν η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο τέλος αποφασίσθηκε όπως το κάθε κράτος να αποφασίσει τι θα πράξει και πώς θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έλαβε από τον Πρόεδρο Πούτιν. Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη των γιορτασμών, για προφανείς λόγους.

Στη Ρωσία θα μεταβεί στις 8 Απριλίου αλλά και στις 9 Μαίου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» στην ειδησεογραφική πύλη Huffington Post Italia, ανέφερε πως ο «ο Πρωθυπουργός πάει στη Ρωσία, θέλοντας να ενισχύσει τη συνεργασία μας με μια σημαντική χώρα για την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και για το εμπόριό μας. Πάει σε μια χώρα με την οποία έχουμε μεγάλο έλλειμμα, αφού οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας. Αρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό» τόνισε αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και στο θέμα την κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

ΝΑΜΙ: «Το αέριο να μην είναι άσσος στο μανίκι των Ε/Κ» – Επίθεση με αιχμές κατά του Προέδρου

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε το ζήτημα των υδρογονανθράκων να χρησιμοποιηθεί ως άσσος στο μανίκι (των Ε/κ) εναντίων του τουρκικού πληθυσμού».

Σε δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ναμί είπε πως νομίζει «ότι ο Ε/κ ηγέτης έχει καταλάβει αυτό το σημείο ξεκάθαρα». Στη συνέχεια ο Οζντίλ Ναμί ισχυρίσθηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν συμμορφώθηκε με την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ε/κ και Τ/κ στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Όπως μεταδίδει το Ανατολού, ο Ναμί φέρεται να εκφράζει την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ξαναγυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από τις «εκλογές» της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα.

«Η ε/κ πλευρά είδε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας όταν άφησε το τραπέζι των δια-πραγματεύσεων. Περιμένουμε ο Ε/κ ηγέτης να επιστρέψει στο τραπέζι αφού επανεκτιμήσει τις εξελίξεις στη βάση τους», δήλωσε. «Ο κύριος λόγος παύσης της οποιαδήποτε προόδου στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν σέβεται την προσέγγιση που έχει επιτευχθεί», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της «Ένωσης Δήμων» στα κατεχόμενα, Αχμέτ Μπενλί δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες πάνω σε ένα σχέδιο για τη διαχείριση από τοπικές διοικήσεις του νερού που θα μεταφερθεί στη βόρεια Κύπρο από την Τουρκία. Το σχέδιο προσβλέπει στην σύσταση μιας νέας εταιρείας υπό τον συνεταιρισμό των 28 «δημαρχείων», πρόσθεσε.

Μιλώντας στον παράνομο Μπαϊράκ, ο Αχμέτ Μπενλί έδωσε επίσης πληροφορίες για την ενταξιακή διαδικασία που έγινε στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Μπενλί, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανάκτησαν την «υπόσταση» τους στο Κογκρέσο, η οποία «τους παρέχει την ευκαιρία να συμμετέχουν στις συσκέψεις όλων των υποεπιτροπών». Είπε ότι αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί το νησί τον Σεπτέμβριο για επαφές, τόνισε ότι αυτή θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για την τ/κ πλευρά να αλλάξει τις προηγούμενες αρνητικές εκθέσεις σε θετικές.-


ignatiou.com

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σύμβουλοι και λοιποί κηφήνες στην Εθνική τράπεζα, αμοίβονται με 15.000 ευρώ μηνιαίως


Εθνική Τράπεζα: Το μεγάλο φαγοπότι! - 







Τι θα κάνει η νέα διοίκηση της Εθνικής τράπεζας με τους κηφήνες;
Λάβαμε μια επιστολή...από στέλεχος της Εθνικής τράπεζας, το οποίο αναφέρεται σε ορισμένα κακώς κείμενα της Εθνικής τράπεζας με αγανάκτηση.
Η επιστολή έχει ως εξής...απευθυνόμενη στην νέα διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
"Αλήθεια τι θα κάνετε με τις πανστρατιές συμβούλων που αμείβονται με παχυλότατους μισθούς και απολαμβάνοντας επί πλέον αυτοκίνητα, δωρεάν κινητά, κάρτες βενζίνης και διάφορα άλλα επιδόματα;
Μήπως θα ήταν μια γενναία απόφαση να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο της τράπεζας;
Διαφορετικά είναι απαράδεκτο όταν ένας υπάλληλος 20 ετών αμείβεται με 1.100 ευρώ τον μήνα να έρχονται οι σύμβουλοι – ειδικοί συνεργάτες ως κηφήνες και αμείβονται με 5.000 -15.000 ευρώ τον μήνα.
Πιστεύω ότι η επισήμανση αυτή δεν θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων.
Μαθαίνω ακόμη ότι στα μεγάλα γραφεία της Διοίκηση είναι διάφοροι γραμματείς και φαρισαίοι οι οποίοι αμείβονται με 10.000 ευρώ τον μήνα λόγω ειδικών προσόντων.
Απαράδεκτο και αδιανόητο εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης να συμβαίνουν τέτοια τεράστια οικονομικά σκάνδαλα.
Περιμένω τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες σας που θα πάρετε κύριοι της Νέας Διοίκησης!

Κουίζ: Ποιος φύλακας της ICAP βαπτίσθηκε μέσα σε μία μέρα ειδικός συνεργάτης στη Διεύθυνση Ασφαλείας;
Ντροπή και Αίσχος!" καταλήγει η επιστολή αγανάκτησης....

Παρά την ανωνυμία της επιστολής οι καταγγελίες είναι ενδιαφέρουσες και η νέα διοίκηση Κατσέλη και Φραγκιαδάκη θα πρέπει να μεριμνήσουν προβαίνοντας άμεσα σε δραστικές περικοπές...
Δεν μπορεί σε μια χώρα που χρεοκοπεί να υπάρχουν αμοιβόμενοι σύμβουλοι με 15.000 ευρώ...
Είναι απαράδεκτο.

www.bankingnews.gr

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ιστορικό διαπραγματεύσεων από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα


Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών κυβέρνησης - εταίρων από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα
.
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που αρχίζει για τη χώρα μας καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» της ρευστότητας προς την Ελλάδα δεδομένου ότι εξαντλούνται οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο οι εβδομάδες από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκείς και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

1η Φεβρουαρίου: Αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινούν σειρά επαφών στην Ευρώπη τόσο για την αναζήτηση συμμαχιών όσο και για την παρουσίαση των θέσεων της νέας ελληνικής Κυβέρνησης.


Ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη, λίγο μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 3 Φεβρoυαρίου, με το Ματέο Ρέντσι ο οποίος προσέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό μία γραβάτα.


Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι και στη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

4 Φεβρουαρίου: Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνονται πλέον δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί κανονικά, απλώς μέσω του μηχανισμού ELA.

5 Φεβρουαρίου: Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο όπου διαπιστώνεται πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

11 Φεβρουαρίου: Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα το ελληνικό ζήτημα και με τη συμμετοχή την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κύρια θέματα η λήξη του προγράμματος και η πορεία της χώρας μετά από αυτό αλλά και ο τερματισμός της τρόικας. Οι διαφορές παραμένουν, δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία.



12 Φεβρουαρίου: Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup με το ελληνικό ζήτημα να μην κυριαρχεί καθώς στην ατζέντα επικράτησε η ουκρανική κρίση.

16 Φεβρουαρίου: Συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα. Την ίδια ημέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας έδωσε στη δημοσιότητα το φάκελο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το Eurogroup.

19 Φεβρουαρίου: Αίτημα από την Αθήνα προς τους Ευρωπαίους εταίρους για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ζητώντας να μην υπάρξει παράταση του μνημονίου, ενώ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει μονομερώς σε μεταρρυθμίσεις που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό.

19 Φεβρουαρίου: Προπαρασκευαστικό Euro-Working group ενόψει του Eurogroup της ίδιας ημέρας. Το αίτημα για παράταση απορρίπτεται, ενώ οι ελληνικές προτάσεις χαρακτηρίζονται ασαφείς, με την γερμανική πλευρά να αφήνει υπονοούμενα για δόλια συμπεριφορά που στόχο έχει τη εξασφάλιση της χρηματοδότησης γέφυρας, χωρίς όμως το πρόγραμμα που αναπόφευκτα συνδέεται με αυτή.

Στο Eurogroup της ίδιας ημέρας επιτεύχθηκε συμφωνία για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος αφού πρώτα η συμφωνία επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. Επίσης η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου να αποστείλει στις Βρυξέλλες κείμενο με τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις.

20 Φεβρουαρίου: Συνάντηση, πριν από το έκτακτο Eurogroup, Γιάνη Βαρουφάκη, Κριστίν Λαγκάρντ, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και επίτευξης συμφωνίας.

23 Φεβρουαρίου: Ο κ. Βαρουφάκης έστειλε στο Eurogroup τη λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

24 Φεβρουαρίου: Εγκρίθηκε από το Eurogroup ενέκρινε το ελληνικό αίτημα για παράταση.

9 Μαρτίου: Νέο Eurogroup όπου συζητήθηκαν οι δεσμεύσεις της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αποφασίσθηκε η έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

15 Μαρτίου: Στην προειδοποίηση για ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η Ε.Ε., δεν παράσχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, προέβη με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

16 Μαρτίου: Επίσημη πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 23 Μαρτίου.


Φωτογραφικό στιγμιότυπο απ΄τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου

19 Μαρτίου:Το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι πρόεδροι του Eurogroup, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παρουσιάσει λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης άλλαξε ο τρόπος της επικοινωνίας με τους θεσμούς. Η πολιτική συζήτηση θα γίνεται στις Βρυξέλλες (Brussels Group) ενώ η συλλογή των όποιων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα από τεχνικά κλιμάκια.

27 Μαρτίου: Η κυβέρνηση στέλνει τη λίστα με τα μέτρα στους «θεσμούς»

1η Απριλίου: Το πρώτο κρίσιμο Euro-Working Eurogroup. Στο μικροσκόπιο την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων και τα αποτελέσματα των τετραήμερων διαπραγματεύσεων που έγιναν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπία και τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών (Brussels Group).

6 Απριλίου: Συνάντηση Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.

7 Απριλίου: Συνάντηση Γιάνη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς .

8 και 9 Απριλίου Euro-Working Group στις Βρυξέλλες.

9 Απριλίου: Η Ελλάδα αποπλήρωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οφειλόμενο ποσό, 459 εκατ. ευρώ, για τον Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

11 Απριλίου: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Brussels Group, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, με βασικό θέμα τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στις συνομιλίες προσδιορίστηκε η ατζέντα των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρέπει να επιτευχθεί με -τουλάχιστον- καταρχήν συμφωνία έως και τις 19 με 20 Απριλίου, ώστε να ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να παρουσιαστεί η συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup.

13 Απριλίου: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και σημείωσε πως αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύνονται.

Αν και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ αρνητικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων.

Ενδεικτικό ήταν άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μεγάλο Σάββατο από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας.

Μάλιστα ένας από τους αξιωματούχους αυτούς, που δεν κατονομάζεται φέρεται να χαρακτηρίζει τον Έλληνα εκπρόσωπο σαν «ταξιτζή».

Ειδικότερα πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα «σαν ταξιτζής», επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.

Επίσης σήμερα, Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει και ο οποίος φέρεται να λέει: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εάν η Ε.Ε. μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει». -


 - HuffPostGreece | Newsroom

-

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ο Γιώργος Σταθάκης βλέπει "Συμφωνία" παρά τα “σύννεφα”

Συμφωνία βλέπει ο Γιώργος Σταθάκης παρά τα “σύννεφα”

.

Ευχής έργον θα ήταν να αποδειχθεί στην πράξη, ότι η αισιοδοξία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, όπως εκφράζεται σε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Realnews, ήταν βάσιμη και ότι τα πολλαπλά δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που βρίθουν αρνητικών σχολίων για τη χώρα μας, στόχο είχαν απλώς την άσκηση πίεσης, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας…

Οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν προχωρήσει σημαντικά και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, αναφέρει στην Realnews ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας πως η παράταση της αβεβαιότητας δεν ωφελεί καμία πλευρά ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα μη αποπλήρωσης υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως στην κυβέρνηση μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αφετηρίες αλλά τονίζει πως υπάρχει σύμπνοια αναφορικά με τον στρατηγικό της προσανατολισμού .

Υπογράμμισε επίσης πως σημεία συμπόρευσης υπάρχουν και με τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα αν αυτές συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα επισήμανε ωστόσο ότι η κυβερνητική συμμαχία είναι απόλυτα σταθερή και δεν αναζητά οποιαδήποτε διεύρυνση.

- mignatiou.com
.

5 ηλεκτρονικά συστήματα του Υπ. Οικονομικών για τις καταθέσεις

 

Πέντε διαφορετικά συστήματα για την παρακολούθηση των καταθέσεων έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή για να εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για 5 διαφορετικά ηλεκτρονικά συστήματα που έχει ενεργοποιήσει -ή πρόκειται να ενεργοποιήσει στο άμεσο μέλλον- το υπουργείο Οικονομικών, με τα οποία ακυρώνεται στην πράξη κάθε ένοια τραπεζικού απορρήτου:
Καταθεσιολόγιο
Περιουσιολόγιο
Σύστημα μητρώων τραπεζικών λογαριασμών
e-κατασχετήριο
Αρχείο προσωπικών δεδομένων για έλεγχο ή προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων

Πώς παρακολουθούν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η καταγραφή των συστημάτων που έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής το υπουργείο για να παρακολουθεί όλα όσα έχουν να κάνουν με τις καταθέσεις μας, φέρνει στο φως τα εξής:

α. Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών» δημιουργήθηκε στο τέλος του 2013 με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Μέσω αυτού δόθηκε η δυνατότητα σε πιστοποιημένους χρήστες (ελεγκτές του ΣΔΟΕ κ.ά.) να συλλέγουν ηλεκτρονικά πληροφορίες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων των ελεγχομένων.

β. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί απόφαση για την περαιτέρω ενίσχυση του «Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών».

Αυτή τη φορά, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα έχουν πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων αλλά και στις συναλλαγές που πραγματοποιούν ή έχουν πραγματοποιήσει σε βάθος 10ετίας, ενδεχομένως και 15ετίας.

Εξαγγέλλοντας την ενίσχυση του συστήματος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη χρησιμοποίησε την έννοια «καταθεσιολόγιο».

γ. Το «αρχείο προσωπικών δεδομένων για έλεγχο ή προσυμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων» τηρείται εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για γιγαντιαία βάση δεδομένων στο Taxis στην οποία καταλήγουν τα ακόλουθα δεδομένα:

1. Οι τόκοι καταθέσεων για όλους τους φορολογούμενους (οι οποίοι και χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων).

2. Τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών που εμφανίζουν ετήσια κίνηση (χρέωση ή πίστωση) μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Σε αυτούς τους λογαριασμούς, η εφορία μαθαίνει και τη μεγαλύτερη συναλλαγή χρέωση ή πίστωση.

3. Τα εμβάσματα προς το εξωτερικό ανεξαρτήτως ποσού. Ετσι, η εφορία έχει πλέον απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία όσων βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό. Μέχρι τον Μάιο του 2015, θα λάβει τα στοιχεία για τα εμβάσματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2014.

4. Αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών καταθέσεων που κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Διαβιβάζονται στοιχεία από ένα όριο και πάνω με βάση σχετική απόφαση της ΤτΕ (η τελευταία απόφαση καθόριζε το όριο στις 200.000 ευρώ).

Η εναλλακτική βάση δεδομένων

Τι λείπει από τα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας; Μια αναλυτική βάση δεδομένων με τις καταθέσεις που έχει ο κάθε φορολογούμενος στο όνομά του.

Η συλλογή και αυτής της πληροφορίας εξετάζεται να ζητηθεί από τις τράπεζες στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου».

Ο νόμος εξαιρεί τις καταθέσεις από το «ηλεκτρονικό φακέλωμα». Το υπουργείο Οικονομικών όμως φέρεται να εξετάζει σοβαρά την αλλαγή του.-

.
(Money on Line.gr)
-

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Φωτογραφία του περιοδικού "ΤΙΜΕ", για τη Λιτότητα στην Ελλάδα

φώτο :  "ΤΙΜΕ" (πλατεία Συντάγματος και στο βάθος η βουλή των Ελλήνων)
.


.

Επενδύσεις μέσα στη κρίση, "Επενδυτές χωρίς Σύνορα"






Οι "Επενδυτές χωρίς Σύνορα" παρουσιάστηκαν στο Ηράκλειο-Κρήτης
.
Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Επενδυτές χωρίς Σύνορα" στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο του οικονομολόγου, χρηματιστηριακού αναλυτή της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ Βασίλη Παζόπουλου.
Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε επενδυτές αλλά αποτελεί έναν οδηγό για επενδύσεις με ασφάλεια στις αναπτυγμένες αγορές.

Ένα μικρό δείγμα από το βιβλίο αποτελεί το παρακάτω άρθρο του κ. Παζόπουλου:

«Πώς να αξιοποιήσετε τα χρήματα που έχετε στο εξωτερικό
Όταν η οικονομία της Ελλάδας πηγαίνει καλά, όλοι σχεδόν οι κάτοικοί της ωφελούνται. Στο μαγαζί σας θα μπαίνουν πιο πολλοί πελάτες. Ο μισθός σας θα αυξάνεται ή θα βρίσκετε πιο εύκολα δουλειά. Το ακίνητο που κληρονομήσατε ή που είχατε αγοράσει θα αξίζει περισσότερο και θα μεταπωλείται ευκολότερα.

Στο χρηματιστήριο πιθανόν να βλέπετε τις μετοχές σας να ανατιμώνται, αλλά σε μια περίοδο ευημερίας αυτό δε θα είναι κάτι που αναζητάτε απεγνωσμένα.

Άρα λοιπόν, η επένδυση στις ξένες αγορές λειτουργεί αντισταθμιστικά. Η τύχη σας δεν είναι συνυφασμένη με τις τύχες της χώρας. Ένα χαρτοφυλάκιο εκτός Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό στήριγμα, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μας.

Αξιόπιστες εταιρείες με σίγουρο μέρισμα

Υπάρχουν επενδύσεις που υπόσχονται να σε κάνουν γρήγορα πλούσιο, έχοντας όμως αυξημένο ρίσκο. Από την άλλη, υπάρχουν επενδύσεις που σου προσφέρουν την ευκαιρία να εξασφαλίσεις ένα σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα.

Υπάρχουν πάνω από 100 εταιρείες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο που αυξάνουν συνεχώς το μέρισμά τους για 25 ή και παραπάνω χρόνια. Το μέρισμα είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, ειδικά αυτήν την περίοδο που η πολιτική χαμηλών επιτοκίων συνεχίζεται. Εκτός από ασφάλεια, δημιουργεί εισόδημα ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών δεν ανεβαίνουν.

Για παράδειγμα η Coca Cola. Έχει κεφαλαιοποίηση όσο το ελληνικό ΑΕΠ και πωλήσεις όσο τα ετήσια έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Εδώ και 120 χρόνια δεν έχει περάσει ούτε ένα έτος που να μην έχει δώσει μέρισμα. Σε αυτήν την περίοδο το ελληνικό κράτος έχει πτωχεύσει 6 φορές!

Πόσο να είναι το ρίσκο αν επενδύσεις σε μια επιχείρηση που γνώρισε κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και παρ' όλα αυτά κάθε χρόνο διανέμει στους μετόχους της μέρισμα;

Η σύγκριση με τις επενδύσεις σε ακίνητα

Οι τοποθετήσεις στα ακίνητα έχουν το μειονέκτημα ότι απαιτούν αρκετά μεγάλο κεφάλαιο προς επένδυση, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολα ρευστοποιήσιμες.

Αντίθετα, τα πλεονεκτήματα που έχει η τοποθέτηση σε μετοχές με αριστοκρατικό μέρισμα είναι συντριπτικά:

Οι οικονομίες ή το εισόδημά σας δεν είναι κατ' ανάγκη εξαρτημένα με την πορεία της χώρας.

Έχουμε τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης, σε περίπτωση που χρειαστούμε τα χρήματά μας ή μέρος από αυτά.

Κανένα άγχος για πιθανή αφερεγγυότητα του ενοικιαστή. Η διαφορά είναι πως εισπράττουμε μέρισμα αντί για ενοίκιο.

Δεν έχουμε εκπλήξεις από φόρους και χαράτσια, ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους ή τις διαθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Δεν υπάρχουν φόροι μεταβίβασης, ούτε τεκμήρια.

Γνωστές μετοχές

Φυσικά στην Αμερική υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορεί να είναι αξιόλογες και ελπιδοφόρες, αλλά δεν είναι δυνατόν να τις γνωρίζουμε. Υπάρχουν όμως και κάποιες που όχι μόνο τις ξέρουμε, αλλά τις εμπιστευόμαστε. Εμείς και η οικογένεια μας καταναλώνουμε καθημερινά τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Procter & Gamble. Ποιος δε γνωρίζει τα προϊόντα της; Pampers, Tide, Ariel, Gillette, Bounty, Crest, Duracell, Camay, Head & Shoulders, Old Spice, Oral-B, Lacoste.

Η τιμή της διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία.

Τις καφετέριες Starbucks ποιος δεν τις ξέρει; Ποιος δεν έχει πιει κάποιο ρόφημα στα καταστήματά της; Έστω και μία φορά να έχουμε πάει, ξέρουμε πως έχουν υψηλές τιμές, άρα μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Πράγματι, πρόκειται για μια καλή περίπτωση. Αν την αγοράζαμε πριν 10 χρόνια, θα είχαμε πενταπλασιάσει τα χρήματά μας.

Όλοι γνωρίζουν πως η Nike έχει γίνει γνωστή για την καλή της ποιότητα. Αποδεικνύεται από την προσωπική μας εμπειρία, όταν διαλέγουμε να φορέσουμε τα παπούτσια της, επιλέγοντας ανάμεσα σε πολλές άλλες μάρκες.

Αν με αυτό το απλοϊκό κριτήριο αγοράζαμε τις μετοχές της, θα είχαμε δεκαπλασιάσει τα χρήματά μας τα τελευταία 10 χρόνια.

Άλλο παράδειγμα πασίγνωστης εταιρείας είναι η Αpple. Ποιος δε γνωρίζει πως πρόκειται για μια πρωτοπόρο σε θέματα τεχνολογίας και design;

Όποιος είχε αγοράσει μετοχές της πριν 10 χρόνια, θα είχε 100-πλασιάσει τα χρήματά του!

Η εταιρεία που παράγει ο ενεργειακό ποτό που ήρθε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το Monster Beverage, έχει 400-πλασιάσει τη χρηματιστηριακή της αξία.

Την τελευταία δεκαετία.

Ναι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Όποιος είχε βάλει μόλις 2.500 αγοράζοντας μετοχές της πριν μία δεκαετία, σήμερα θα είχε λύσει το πρόβλημα της ζωής του κατέχοντας μετοχές αξίας ενός εκατομμυρίου!

Συμπέρασμα

Όταν έχεις ένα μαγαζί, είναι κατανοητό γιατί θέλεις να συνεχίσεις να δραστηριοποιείσαι επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο δε μεταφέρεται αλλού, αλλά το πονάς. Δε θέλεις να το κλείσεις, παρά τις δυσκολίες.

Όμως στο χρηματιστήριο, ποιος ο λόγος να μην τα τοποθετήσεις σε μια μεγάλη αγορά που ευνοεί την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα;

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουμε όταν επιλέγουμε τη μετοχή που έχει τα ευνοϊκότερα οικονομικά δεδομένα. Δεν αποτελεί κριτήριο αγοράς το γεγονός ότι βρίσκεται στη χώρα μας ή στη γειτονιά μας.

Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε μια δύσκολη περίοδο σε ευνοϊκή. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην το εκμεταλλευτούμε.

Πλέον και στην Ελλάδα υπάρχουν χρηματιστηριακές που δίνουν τη δυνατότητα επένδυσης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ακόμα και με λίγα χρήματα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος».-
Βασίλης Παζόπουλος

-
.