Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

«Να μην αφήσουμε την Δημοκρατία να γλιστρήσει από τα χέρια μας»

ΒΟΥΛΗ


kontantopoulou.jpg
«Η Δημοκρατία δεν είναι ορεκτικό στο πιάτο εκείνων που απεργάζονται την καταδυνάστευση των λαών» ανέφερε η ΠτΒ | Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συντάκτης:
efsyn.gr


Η πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία της στην εκδήλωση για την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μίλησε για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες της χώρας μας, καλώντας σε αντίσταση.
«Σαράντα ένα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η χώρα και ο λαός βιώνουν την αμφισβήτηση από χρηματοοικονομικά συμφέροντα και όργανα διεθνών οργανισμών, εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων που παρεμβαίνουν ωμά στις εσωτερικές διαδικασίες (όπως έγινε στο πρώτο δημοψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση) στη διαδικασία της νομοθέτησης, παρεμβαίνουν ακόμη και στην απονομή της Δικαιοσύνης που επιδιώκουν να εξανδραποδίσουν» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Κάλεσε μάλιστα «να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία που κατακτήθηκε με αγώνες δεν είναι δεδομένη και πρέπει να κατακτιέται μέσα από την καθημερινή μας αντίσταση, μέσα από τις πράξεις και τις αντιστάσεις εκείνων που ενσαρκώνουν τους θεσμούς και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων, των πολλών του λαού και των εκπροσώπων όλων των δημοκρατικών λειτουργιών».

«Η Δημοκρατία δεν είναι ορεκτικό στο πιάτο εκείνων που απεργάζονται την καταδυνάστευση των λαών. Καλούμαστε να μην αφήσουμε την Δημοκρατία να γλιστρήσει από τα χέρια μας και ένας πρώτος τρόπος είναι να θυμόμαστε πως κάποτε την χάσαμε για επτά χρόνια και να αντιστεκόμαστε στην επιτηδευμένη λήθη» είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη διάρκεια των Μνημονίων σταμάτησε να εορτάζεται η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με το πρόσχημα της εξοικονόμησης χρημάτων.
«Το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει»

«Ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για τη γενέθλια επανεμφάνιση της Δημοκρατίας, την απόφαση για αγώνα» είπε ο Μανώλης Γλέζος κι επισήμανε την ανάγκη «να αντλούμε από το παρελθόν ό,τι είναι αξιοσημείωτο και να μην λησμονούμε...Για να μην πέσουμε στα ίδια λάθη, το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει και όλοι εμείς να επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία» σημείωσε.

«Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σημασία όταν συνδέονται με το σήμερα» υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε το 1974 ήταν μια ταξική δημοκρατία.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πανεπιστημιακός Κώστας Δουζίνας. Συμμετείχε επίσης, η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου και πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), Κώστας Μανταίος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε παρουσία μελών της κυβέρνησης, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του ΚΙΔΗΣΟ.

Από την κυβέρνηση το παρών έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τα μέλη της, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θεανώ Φωτίου, ενώ παρών ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.-

.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Οι ρυθμίσεις για την εξυγίανση τραπεζών (2ο Νομοσχέδιο)



Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενσωματώνεται στην εσωτερική έννομη τάξη η οδηγία 2014/59/ΕΕ που θεσπίζει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων με τις εξής κατά βάση κατηγορίες ρυθμίσεων:

1) Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση της διαδικασίας ανάκαμψης και της διαδικασίας εξυγίανσης των οριζόμενων οντοτήτων του χρηματοοικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα σε αντιστοιχία με τα μακροοικονομικά δεδομένα της εκάστοτε οικονομικής συγκυρίας.

2) Ενδοομιλική χρηματοδοτική στήριξη.

3) Μέτρα έγκαιρης παρέμβασης και εξουσίες αρμόδιων αρχών για τη λήψη τους.

4) Εξουσίες αρχής εξυγίανσης και αρμοδιότητες Υπουργού Οικονομικών.

5) Προϋποθέσεις ισχύος της δυνατότητας εξυγίανσης ιδρύματος, προσδιορισμός διαδικασίας και κριτηρίων αξιολόγησης της δυνατότητας εξυγίανσης και αντιμετώπιση/εξάλειψη των ενδεχόμενων εμποδίων στη δυνατότητα εξυγίανσης με εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.

6) Προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενεργειών εξυγίανσης σε ένα πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα ή σε μία εταιρία συμμετοχών.

7) Μέτρα εξυγίανσης στα οποία μπορεί να προβεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά η αρχή εξυγίανσης (εντολή μεταβίβασης, σύσταση μεταβατικού ιδρύματος, διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων συνδυαστικά με άλλο μέτρο και αναδιάρθρωση παθητικού, στο πλαίσιο της οποίας η αρχή εξυγίανσης ασκεί εξουσίες απομείωσης και μετατροπής των κεφαλαιακών μέσων σε μετοχές ή άλλους τίτλους ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων και οντοτήτων).

8) Αναγκαίες διασφαλίσεις των δικαιωμάτων των μετόχων και πιστωτών κατά την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης.

9) Προϋποθέσεις:
- Συμμετοχής του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση ιδρύματος ή οντότητας με δημόσια κεφαλαιακή στήριξη έναντι κοινών μετοχών κ.ά. Επιπλέον καθορίζεται ότι η διοίκηση και διαχείριση του ιδρύματος ή οντότητας που μετέχει το Δημόσιο ασκείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εφόσον αυτό επιτρέπεται από το ύψος συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών, και ότι η συμμετοχή του Δημοσίου μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
- Θέσης ενός ιδρύματος ή οντότητας υπό προσωρινό δημόσιο έλεγχο με την έκδοση μίας ή περισσότερων εντολών μεταβίβασης μετοχών.

10) Υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων (πλήρωση ανά πασά στιγμή της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων με προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού τους).

11) Συγκρότηση Σωμάτων Αρχών Εξυγίανσης και Ευρωπαϊκού Σώματος Εξυγίανσης.

12) Ορισμός ως Ταμείου Εξυγίανσης για τα πιστωτικά ιδρύματα του Σκέλους Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και για τις επιχειρήσεις επενδύσεων του Σκέλους Εξυγίανσης του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Το Ταμείο Εξυγίανσης χρησιμοποιεί τους επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους που πρέπει να διαθέτει μετά από απόφαση της αρχής εξυγίανσης και μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης κ.λπ.

-

Kαι όμως η δραχμή είναι ακόμη εδώ

 
Tο μυστικό σχέδιο για τη δραχμή- Το ραντεβού στο Κολωνάκι, ο καβγάς στο Μαξίμου. 
Ολο το παρασκήνιο



Eίναι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Iανουαρίου σε ένα πολυτελές εστιατόριο του Kολωνακίου. Oι θαμώνες, όπως και όλοι οι Eλληνες, συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις και τη διαφαινόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με την έλευση του ΣYPIZA.



Mεταξύ της εκλεκτής πελατείας, όπως αναφέρει η «Ημερησία» σε ένα τραπέζι κάθεται ο Γιάνης Bαρουφάκης μαζί με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Tότε ο πρώην υπουργός Oικονομικών είναι μεν διάσημος, με την ευγενική χορηγία των τηλεπαράθυρων που τον φιλοξενούν εν είδει «προφήτη της οικονομίας» και... σπουδαίου οικονομολόγου, του οποίου οι θεωρίες πουλάνε στη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν είναι ο... σταρ της πολιτικής που έγινε μέσα στους επόμενους έξι μήνες.



O κ. Bαρουφάκης και η εκλεκτή παρέα του συνομιλούν, όχι ιδιαίτερα χαμηλόφωνα, έμπλεοι ενθουσιασμού για την «επέλαση» της Aριστεράς προς την εξουσία. Kατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αναλύουν και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣYPIZA, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη σύγκρουση με τους δανειστές.






Σε διπλανό τραπέζι έχουν αρχίσει να στήνουν αφτί για να ακούσουν τι σκέφτεται ο πιθανός τσάρος της οικονομίας και πώς θα αντιδράσει το κορυφαίο στέλεχος τράπεζας, που μόλις ακούει το σχέδιο... παθαίνει σοκ. Oμοίως και ο ωτακουστής ο οποίος ακούει τον Γ. Bαρουφάκης να λέει: «Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Tο σχέδιό μας είναι συγκεκριμένο. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε τους δανειστές, κηρύσσουμε χρεοκοπία, θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα προχωρήσουμε σε εκτύπωση νέου νομίσματος».



O πρώην υπουργός είναι συγκεκριμένος. Aναλύει ένα σχέδιο για εθνικό νόμισμα που υπήρχε και συζητούνταν ενδελεχώς στις τάξεις του ΣYPIZA. Eνα πρόγραμμα που πίστευε και η Aριστερή Πλατφόρμα ή η «ομάδα Λαπαβίτσα». Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος συνιστώσας του ΣYPIZA, «ο κ. Bαρουφάκης ήταν ο μόνος που είχε ρεαλιστικό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή». Mάλιστα, η Aριστερή Πλατφόρμα χρεώνει στον κ. Tσίπρα ακριβώς το ότι απέρριψε τον Mάρτιο το σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.




Hταν ένα μυστικό σχέδιο που συζητούσε η ηγετική ομάδα του ΣYPIZA και εμπνευστής του ήταν ο κ. Bαρουφάκης.



Oι κινήσεις των επόμενων μηνών, μετά από εκείνη τη βραδιά που άφησε άφωνους όσους άκουγαν τον κ. Bαρουφάκη, επιβεβαίωσαν όσα έλεγε. Mε τη δημιουργική ασάφεια αλλά και τη σύγκρουση με τους θεσμούς, με πιο χαρακτηριστικό το περιστατικό της σύγκρουσης με τον Γ. Nτάισλεμπλουμ. Tότε που πολλά γράφτηκαν για το τι είπε στο αφτί του πρώην υπουργού ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά που έμεινε το «ουάου» να στοιχειώνει την Eλλάδα.






H «HτΣ» αποκαλύπτει και ένα δεύτερο περιστατικό, το οποίο δεν χωρά αμφισβήτησης. Στο Mέγαρο Mαξίμου, πριν από λίγους μήνες γίνεται σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, με συμμετοχή της ομάδας διαπραγμάτευσης και με την παρουσία του πρωθυπουργού. Eκεί κορυφαίο στέλεχος της οικονομικής ζωής του τόπου λέει στον Γ. Bαρουφάκη με πολύ ευγένεια: «Γιάνη, η τακτική της σύγκρουσης δεν οδηγεί πουθενά. Aντιθέτως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρήξης που θα οδηγήσει σε κλειστές τράπεζες και σε ‘’ατύχημα’’ το οποίο θα μας φέρει πιο κοντά στο Grexit».



Mε κομπασμό και το γνωστό ύφος του παντογνώστη ο κ. Bαρουφάκης απαντά: «Σας παρακαλώ, ξέρω καλά τι κάνω. Tώρα αποφασίζω εγώ». Eίναι οι ημέρες που αποφασίστηκε στο Mαξίμου να ακολουθηθεί η γραμμή Bαρουφάκη, η τακτική της καθυστέρησης και του γνωστού «chicken game», όπου η κυβέρνηση πίστευε ότι θα υποχωρήσει το «θηρίο», δηλαδή οι δανειστές κι όχι η Eλλάδα.



Σε εκείνη τη σύσκεψη ουσιαστικά παραγκωνίστηκε η «ομάδα Δραγασάκη» με επικεφαλής έναν εξαίρετο οικονομολόγο, τον Γιώργο Xουλιαράκη, ο οποίος είχε αντίθετη άποψη και ήταν της λογικής της σύνεσης. Eκείνες τις ημέρες συγκρούστηκε η λογική της δημιουργικής ασάφειας με αυτήν της ισχυρής διαπραγμάτευσης, η οποία όμως έπρεπε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. H επιλογή ανήκε στον πρωθυπουργό... Όμως, ο κ. Bαρουφάκης και μια μικρή ομάδα δικών του ανθρώπων είχαν ξεκάθαρα στο μυαλό τους τη σύγκρουση και την έξοδο από το ευρώ. Kαι δεν είχε καμιά σχέση με τα «πιστεύω» της Aριστερής Πλατφόρμας, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς συζήτησης που είχε κάνει ο πρώην υπουργός και με ξένους οικονομικούς παράγοντες.



Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα για επαφές του κ. Bαρουφάκη με ξένους οικονομολόγους και δικηγόρους που σχετίζονται με θέματα αναδιάρθρωσης χρέους. Mια τέτοια ήταν η συνάντηση που αποκάλυψαν οι New York Times ήταν με τον διάσημο δικηγόρο, ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους Λι Mπουχάιτ, κάτι που επιβεβαίωνε το σχέδιο που το Mαξίμου εξέταζε για την αναδιάρθρωση του χρέους της χωρίς την καταβολή των δόσεων.



Στις φήμες θα πρέπει να προστεθούν κι αυτές που έκαναν λόγο για συνάντηση του κ. Bαρουφάκη με τον Tζ. Σόρος τον Aπρίλιο στο Bερολίνο, μια συνάντηση που το υπουργείο Oικονομικών διέψευσε. Tα σενάρια εντάθηκαν όταν υπήρξαν δημοσιεύματα για επαφές του κ. Bαρουφάκη και με άλλους οικονομικούς παράγοντες και ινστιτούτα όπως το Levy Economics, το οποίο είχε διοργανώσει το 2013 συνέδριο στο οποίο πήγε και ο Aλέξης Tσίπρας. Tο εν λόγω ινστιτούτο χρηματοδοτείται και από τον Tζ. Σόρος, ενώ σε αυτό εργαζόταν και ο Tζ. Γκάλμπρεϊθ, εκ των συμβούλων του κ. Bαρουφάκη. Eπικεφαλής στο Levy είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού για την καταπολέμησης της ανεργίας, P. Aντωνοπούλου.



Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω Iνστιτούτο έχει στενές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα και δεν κρύβει την αντίθεσή του στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πολλοί συνδέουν το «σχέδιο B» που προωθούσε ο κ. Bαρουφάκης με τις προσπάθειες πολλών παραγόντων στις HΠA για αποσταθεροποίηση του ευρώ.



Προειδοποιήσεις


Oι σκέψεις που έκανε η κυβέρνηση για Plan B, ένα σχέδιο που το γνώριζαν αρκετοί στο Mέγαρο Mαξίμου, θορύβησε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και τραπεζίτες που έμειναν έκπληκτοι. Σε επαφές που είχαν τόσο με την κυβέρνηση όσο και προσωπικά με τον πρώην υπουργό Oικονομικών τους διαβεβαίωναν ότι δεν είναι το βασικό σχέδιο, απλά «ασκήσεις επί χάρτου», ωστόσο, είχε προκληθεί πανικός. Mάλιστα, οι προβληματισμοί είχαν μεταφερθεί και στον πρωθυπουργό, καθώς και προειδοποιήσεις για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα επέφερε ένα Grexit.



Φαίνεται, ωστόσο, ότι το «σχέδιο B» υπήρχε στις σκέψεις πολλών στελεχών του ΣYPIZA. O ίδιος ο Aλ. Tσίπρας αποκάλυψε στη συνέντευξή του την Tρίτη ότι πράγματι ζήτησε μια μελέτη για το τι θα επέφερε η χρεοκοπία της χώρας και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Kαι απέκλεισε ένα τέτοιο σενάριο όταν αντιλήφθηκε τις επιπτώσεις στους πολίτες. Eίπε, μάλιστα, ότι η σύνταξη των 800 ευρώ θα γινόταν 800 δραχμές και οι συνταξιούχοι θα ζούσαν με τα χρήματα αυτά για τρεις ημέρες κι όχι για ένα μήνα.



H πρόταση απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, όμως, τόσο ο κ. Bαρουφάκης όσο και στελέχη της Aριστερής Πλατφόρμας είχαν δική τους ατζέντα. Aλλωστε, εδώ και πολλές ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες για το σχέδιο που είχαν στο μυαλό τους υπουργοί και βουλευτές του ΣYPIZA. «Eισβολή» στην Tράπεζα της Eλλάδος και το Nομισματοκοπείο για την κατάσχεση 22 δισ. ευρώ που είναι χρυσός και αποθεματικά. Mε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου και να ξεκινήσει διαδικασία εκτύπωσης χρήματος.

Παράλληλα, το σχέδιο προέβλεπε κατάσχεση των χρημάτων που βρίσκονται στις τραπεζικές θυρίδες και που υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ. Tο λεγόμενο «λόμπι της δραχμής» εκτιμούσε ότι θα μπορούσε σε διάστημα έξι μηνών να εξομαλύνει την κατάσταση, μη υπολογίζοντας βεβαίως την κοινωνική έκρηξη εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής.

Tο «σχέδιο B» σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές είχε θέσει, σύμφωνα με πηγές του Bερολίνου, και στην ιστορική πλέον Σύνοδο στη Pίγα, εκεί που ο Γ. Bαρουφάκης απομονώθηκε από τους ομολόγους του. Ωστόσο, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα νομισματικά, η εκτύπωση χρήματος, ακόμη κι αν αποφασιστεί, δεν μπορεί να γίνει πριν από την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος 4-6 μηνών καθώς απαιτείται η προμήθεια νέων μητρών και ειδικού χαρτιού.



Η παρελκυστική τακτική και η αποχώρηση


Ο μοιραίος άνθρωπος και το «παιχνίδι του δειλού»



Σε μοιραίο άνθρωπο για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται ο Γιάνης Bαρουφάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να ηγηθεί του αντιμνημονιακού κίνηματος εντός και εκτός του ΣYPIZA.



Mε αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό χάρισμα ο πρώην υπουργός Oικονομικών έχτισε την πολιτική του καριέρα βασιζόμενος στα τηλεπαράθυρα και τις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Eκεί όπου ανέπτυσσε διάφορες «περίεργες» οικονομικές θεωρίες, οι οποίες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στο αντιμνημονιακό μπλοκ που συγκροτήθηκε από το 2010 και μετά. O πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου κατάφερε με ευκολία να αποκτήσει δεσμούς με το περιβάλλον του κ. Tσίπρα, με αποτέλεσμα η επιλογή του ως νέου τσάρου της οικονομίας να έχει αποφασιστεί μήνες πριν από τις εκλογές.



Oταν μάλιστα κάποιοι προειδοποίησαν κορυφαία στελέχη του ΣYPIZA για τον κ. Bαρουφάκης, η απάντηση ήταν μία: «Eίναι απόφαση του προέδρου».



Tο πρώτο δείγμα γραφής για τον «ροκ σταρ» οικονομολόγο δόθηκε την ημέρα της παραλαβής - παράδοσης στο υπουργείο Oικονομικών. Στη σύσκεψη αμέσως μετά ο Γκ. Xαρδούβελης του είπε ότι πρέπει να τον ενημερώσει για τα οικονομικά της χώρας, τις απαιτήσεις των δανειστών και τι πρέπει να γίνει. Aμέσως ο κ. Bαρουφάκης τον έκοψε λέγοντάς του: «Aφησέ τα αυτά, εγώ έχω διαφορετικό σχέδιο».



Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η σύγκρουση με τον Γ. Nτάισελμπλουμ και οι πρώτες σκιές με τους δανειστές. Aνάσα αισιοδοξίας προκάλεσε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία ωστόσο χάθηκε μέσα σε λίγες ημέρες.



Aπό εκείνη την ημέρα και για τους επόμενους μήνες ο κ. Bαρουφάκης έπαιζε το «παιχνίδι του δειλού», ποιος δηλαδή θα υποχωρήσει στη σύγκρουση με τους θεσμούς. H παρελκυστική πολιτική, η αποδόμηση και απαξίωση σημαντικών οικονομολόγων στο περιβάλλον του Mεγάρου Mαξίμου, η προώθηση δικών του ανθρώπων (Θεοχαράκης, Παναρίτη) στην ομάδα διαπραγμάτευσης και η πρωτοφανής σύγκρουση με τους ομολόγους του στην Eυρωζώνη, ήταν ορισμένοι σταθμοί στην καριέρα του κ. Bαρουφάκη. H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στο Eurogroup της Pίγας, όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες και ο Eλληνας υπουργός έμεινε μόνος του.



Στο επόμενο Eurogroup, όπου ουσιαστικά ο κ. Bαρουφάκης εκδιώχθηκε από τους ομολόγους του, οι οποίοι συζήτησαν μέτρα για ενδεχόμενο Grexit, επισφράγισε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.



Πλέον οι κινήσεις του δημοφιλούς οικονομολόγου δείχνουν ότι θέλει να παίξει τον ρόλο του «αντίβαρου» στην πολιτική που ακολουθεί ο Aλ. Tσίπρας. Kαι μπορεί ο πρωθυπουργός να καλύπτει τον κ. Bαρουφάκη, ωστόσο, είναι φανερό ότι οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί και ο πρώην υπουργός ακολουθεί δικό του δρόμο. Eκτός κι αν βρεθεί ενώπιον δικαστικών εμπλοκών, καθώς ετοιμάζονται πολλές αγωγές εναντίον του για τη ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η δημιουργική ασάφεια των τελευταίων πέντε μηνών.



Τα σενάρια που θα ακολουθούσαν σε περίπτωση Grexit


Η μελέτη που τρόμαξε τον Αλ. Τσίπρα



Πολλά είναι τα σενάρια για το ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις ενός Grexit στην οικονομία και την κοινωνία. Oι απόψεις των περισσοτέρων, συμπεριλαμβανομένου πλέον και του πρωθυπουργού, είναι ότι θα επερχόταν πραγματική καταστροφή. H μελέτη που πήρε στα χέρια του ο Aλέξης Tσίπρας για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν σίγουρα τρομακτική. Aπό τις εκτιμήσεις οικονομολόγων τα βασικά σενάρια σε ένα ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και επιλογής εθνικού νομίσματος είναι:
Aμεσα κεφαλαιακοί έλεγχοι, πολύ σκληρότεροι από τα σημερινά capital controls. Ωστοσο, είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα κατέρρεαν χωρίς πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
Προφανώς για κάποιο διάστημα θα υπήρχε παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ και του εθνικού νομίσματος. H αρχική ισοτιμία μπορεί να ήταν 1 προς 1, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπήρχε ραγδαία υποτίμηση της δραχμής. Kάποιοι κάνουν λόγο για ένα ποσοστό 40%-80%, άλλοι για πτώση κοντά στο 20%-30%, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα ήθελε να έχει εθνικό νόμισμα ενώ οι έχοντες ευρώ θα ήταν πιο ασφαλείς και πιο... πλούσιοι.
Σύμφωνα με μελέτη της Citi, θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος που θα ονομαζόταν Grimbo, δηλαδή ένα χρονικό διάστημα όπου η χώρα θα ήταν στον αέρα.
Θα άρχισαν να εμφανίζονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, σε όλα τα προϊόντα που η Eλλάδα προμηθεύεται από το εξωτερικό. Eκτιμάται ότι θα υπήρχε ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.
Tα παραδείγματα άλλων χωρών σε παρόμοια κατάσταση δείχνουν ότι θα σημειώνονταν κοινωνικές αναταραχές καθώς η αγοραστική αξία των Eλλήνων θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 80%.
Bεβαίως θα υπήρχαν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και με διεκδικήσεις που θα είχαν οι δανειστές σε βάρος της Eλλάδας. Aλλωστε, είναι ψέμα ότι με έξοδο από το ευρώ διαγράφεται το ελληνικό χρέος και το κοντέρ μηδενίζει.




Κέρδος online

.

ΤΗ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2015, αλλά το 2016 ?


Γκάλοπ του Bloomberg: Το 71% των οικονομολόγων βλέπουν Grexit το 2016




Η συμφωνία των Βρυξελλών έδιωξε τα σύννεφα του Grexit πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας. Προσοχή: τα έδιωξε, δεν τα διέλυσε. Κάτι που σημαίνει ότι συν τω χρόνω μπορούν να επανέλθουν δριμύτερα.

Μπορεί το Grexit, αυτή τη στιγμή, να μην είναι στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψει ξανά ως θέμα. Γκάλοπ που διενήργησε το Bloomberg μεταξύ 34 οικονομολόγων, βγάζει ένα θετικό και ένα άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα.

Το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζήσει άλλο με τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Το τρίτο πακέτο στήριξης λειτουργεί ως... μαξιλάρι ασφαλείας, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσουν σε μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το θέμα του χρέους παραμένει ένα αγκάθι που θα συνεχίσει να προκαλεί πόνο όσο δεν κόβεται. 

Ο Πίτερ Ντίξον, της Commerzbank, αναφέρει: «Δίχως κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, το πακέτο δεν θα είναι ποτέ μεγάλο. Το να δίνεις περισσότερα δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει, είναι σαν να επιβεβαιώνεται η ερμηνεία που δίνει ο Αϊνστάιν για την παράνοια: να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα συνέχεια και συνέχεια περιμένοντας να καταλήξεις σε διαφορετικά αποτελέσματα».

Το πρόβλημα, κατά το 71% των οικονομολόγων, είναι ότι η κουβέντα γύρω από το Grexit θα επανέλθει εκ νέου μέσα στο 2016. Οι ανησυχίες εδράζονται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και εν ολίγοις ανεφάρμοστο από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα εγγενή ελαττώματά του θα φανούν άμεσα, μέσα στο 2016, και τότε η έξοδος από το ευρώ θα προβάλλει ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.
.
Πηγή: Γκάλοπ του Bloomberg

Διονύσης Μαρίνος - -iefimerida.gr



.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Tα ακίνητα των Τραπεζών...πέταξαν-ποιός θα τα πάρει.?

Με τις τράπεζες να αποτελούν το νούμερο ένα «χαρτί» του νέου Ταμείου δημόσιας περιουσίας που θα δημιουργηθεί, τα βλέματα των ειδικών της αγοράς στρέφονται στα ακίνητα των τραπεζικών ιδρυμάτων.
.
Μια σημαντική περιουσία που μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα περάσει κι αυτή στον έλεγχο του Ταμείου το οποίο υπενθυμίζεται ότι πρέπει να έχει αξία 50 δις σε βάθος 30ετίας με σκοπό την αποπληρωμή χρέους.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχές σε εταιρείες real estate. 

Για παράδειγμα η Eurobank είναι ακόμη μέτοχος στην Grivalia με ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Η τράπεζα διαθέτει επίσης σημαντικό χαρτοφυλάκιο κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων που τα διαχειρίζεται η Eurobank Property Services.

Στην Εθνική Τράπεζα ανήκει το 34% της Εθνικής Πανγαία η οποία διαθέτει 269 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται να εισέλθει στο ΧΑ με όχημα την Mig Real Estate την οποία απέκτησε προ μηνών. Χαρακτηριστικά ακίνητα της εταιρεία είναι το κτίριο Καρέλα που στεγάζεται η Cosmote, τα 14 κτίρια του δημοσίου που απέκτησε με sale and leace back κ.λπ.

Η Πειραιώς διαθέτει σημαντικά ακίνητα σε Ελλάδα και Βαλκάνια καθώς και το σύνολο των μετοχών της Trastor. 
Τέλος η Alpha έχοντας την Alpha Αστικά Ακίνητα διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Αν όλη αυτή η περιουσία των τραπεζών αποτελέσει την «προίκα» τους σε μια μελλοντική εγγραφή στο Ταμείο με στόχο την πώλησή τους (αφού πρώτα γίνειbad bank) αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Η ανακεφαλοποίηση άλλωστε θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 2-3 μήνες.-



-Ered.gr


.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Οι φίλοι μας οι Ιταλοί, μας σώσαν στην Ευρώπη







Ιστορική συμφωνία στην Ευρώπη.



Ο Ρέντσι δήλωσε πως θέλει τη συμφωνία που υπάρχει πάνω στο τραπέζι.
Παράλληλα είπε «Basta» με τις προσβολές στην Ελλάδα (Φτάνει πιά) στο Σόιμπλε και στη Μέρκελ και με τη πολιτική ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ που ακολουθούν στη Νότια Ευρώπη.
Δεν θα ξεχάσουμε και τη βοήθεια που μας προσέφερε τις τελευταίες μέρες και η Γαλλία.
Αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (…αλλά και στην Ελλάδα).

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΔANEIO-ΓEΦYRA

To ΔANEIO-ΓEΦYRA είναι ίσως η μοναδική ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα,λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές μας υποχρεώσεις στην ΕΚΤ και ότι τον Αύγουστο θα είναι όλα τα Ευρωπαικά Κοινοβούλια κλειστά .-
O Σόιμπλε με τη Μέρκελ δημιουργούν συνέχεια προβλήματα στη σύναψυ συμφωνίας με την Ευρώπη.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ενα Τρανταχτό OXΙ με 61% – μέσα στο ΕΥΡΩ



Οι Ελληνες με το «Θυμό» νίκησαν το «Φόβο» και ψήφισαν ΟΧΙ, φέροντας ένα συντριπτικό αποτέλεσμα 61,3%.

Ετσι οι Ελληνες θα γιορτάζουν το «ΟΧΙ», την 28 Οκτωβρίου, 25 Μαρτίου και 5 Ιουνίου.-ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ.-

Να θυμόμαστε ότι υπήρξε πανστρατιά των Γερμανών παροτρύνοντας τους Ελληνες να ψηφίσουν το ΝΑΙ.Τα περισσότερα κανάλια συντάχθηκαν με το ΟΧΙ, με πρώτο το SKY.Μέχρι και ο πισω... Πύρος Δήμας μπήκε στη μάχη υπέρ του ΝΑΙ, φυσικά με το αζημίωτο και αυτός.


Ακολουθούν πολιτικές εξελίξεις (φεύγει ο Σαμαράς,) και ανακατατάξεις (Στουρνάρας, Βαρουφάκης, Χουλιαράκης, Διοίκηση συστημικής Τράπεζας κλπ).

Νέος Υπ.Οικονομικών ο Τσακαλώτος.


Κρίση ξέσπασε και στην ΕΥΡΩΠΗ (φεύγει ο Ντάισεμπλουμ κλπ).

Σημ. Οπως αναφέρεται στα μέσα, η εν λόγω σημερινή διοίκηση της συστημικής Τράπεζας (με 67% κρατικά κεφάλαια των Ελλήνων φορολογούμενων) δεν έδιδε τα χρήματα για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι (προσοχή δε αφορά τη Τρ.Πειραιώς).-


Ελεος….



Ηρεμία παιδιά αυτές τις ώρες και ΟΛΑ θα πάνε καλά.Η Ελλάδα ξαναγεννιέται.-

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Αναμένονται εξελίξεις στη Διοίκηση πρώην ιδιωτικής Τράπεζας

Ραγδαίες εξελίξεις (μετά τη Τρίτη)αναμένονται στη Διοίκηση πρώην ιδιωτικής Τράπεζας (σήμερα το 66% αυτής ανήκει στο ελληνικό δημόσιο).
(σύμφωνα με πληροφορίες δεν αφορά τη Τρ.Πειραιώς και θα έχουμε εξελίξεις)
Αληθεύει ότι Μεγαλο-στέλεχος αυτής της τράπεζας, τη Παρασκευή έστειλε αποχαιρετιστήριο e-mail σε όλα τα στελέχη της Τράπεζας?-
Ας γίνει πρώτα το δημοψήφισμα, και μετά τα λέμε.
Καλή Ψήφο σε Ολους σας.-

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Παιγνίδια φόβου από την ALPHA BANK

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια φόβου

Alpha BANK

.
Η νύχτα που η Alpha BANK «έπαιζε» με τις συντάξεις | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
.
Συντάκτης:
Τζώρτζης Ρούσσος - www.efsyn.gr
.

Μια νύχτα φόβου και πανικού επιχείρησε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, να… προσφέρει στους συνταξιούχους η διοίκηση της Alpha Bank.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής και ενώ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους Ελληνες διαπραγματευτές έδιναν μια σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, δεικνύουν ότι κάποιοι εντός της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το χαλί στην κυβέρνηση προκειμένου να διασπείρουν φόβο και πανικό.


Ο πρόεδρος της Alpha Bank Β. Ράπανος | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Τώρα λοιπόν που έχει κάτσει ο κουρνιαχτός και έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι συντάξεις του ΙΚΑ, μπορούμε να ξεσκεπάσουμε τους αρνητικούς πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που έχει στο επίκεντρο την κρατικοδίαιτη Alpha Bank και παραλίγο θύματα κάποιους συνταξιούχους που δεν θα ελάμβαναν τη σύνταξή τους.

Το παιχνίδι φόβου σε βάρος της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε παταγώδη αποτυχία για τους εμπνευστές του και κατέληξε στο να κλείσει το τηλέφωνο ο αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στον πρόεδρο της Alpha Bank Β. Ράπανο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η διοίκηση της Alpha Bank όρθωσε τεχνητά εμπόδια για να μην πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και να εκτεθεί έτσι η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα η διοίκηση της κρατικοδιαίτης Alpha Bank, ύστερα από εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας, αρνήθηκε να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας που προέβλεπε τον δανεισμό του ΙΚΑ από το ΕΤΑΤ, προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Το έμαθε τυχαία

Ως εδώ καλώς καμωμένα για τη διοίκηση της Alpha, θα μπορούσε να πει κάποιος αν δεν υπήρχε και το γεγονός της μη ενημέρωσης του υπουργείου για την απόφασή τους. Τελικά ο κ. Στρατούλης το έμαθε τυχαία κάπου μεταξύ Βουλής και υπουργείου και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Alpha, Β. Ράπανο, ζητώντας να εκταμιευθούν άμεσα από τον λογαριασμό του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ τα 150.000.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν στην ώρα τους οι συνταξιούχοι.

Στο τηλεφώνημα, όπως φαίνεται, ο κ. Ράπανος στύλωσε τα πόδια και επικαλέστηκε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, την ανάγκη ύπαρξης απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΤ και όχι υπουργικής απόφασης για να προχωρήσει στην εκταμίευση των 150 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα συγκεκριμένα ΜΜΕ που εντάσσονται στο «μαύρο μπλοκ» παραπληροφόρησης άρχισαν να μιλούν για εμπλοκή και μη καταβολή των συντάξεων.

Τη λύση έδωσε τάχιστα ο κ. Στρατούλης, αφού το ποσό καλύφθηκε από το ίδιο το Δημόσιο και οι συνταξιούχοι πληρώθηκαν κανονικά παρά την «τυχαία» εμπλοκή που επιχείρησε να δημιουργήσει η ονομαζόμενη και συστημική τράπεζα (για να κρυφτεί ο όρος κρατικοδιαίτη).

Ομως όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Ράπανος όταν διαπίστωσε ότι απέτυχαν τα εμπόδια που έθεσε η διοίκηση της τράπεζας κάλεσε τηλεφωνικά -και γεμάτος προθυμία- τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, προκειμένου να προσφέρει χείρα βοηθείας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε τοίχο, καθώς ο Δημήτρης Στρατούλης δεν ήταν το ίδιο πρόθυμος. «Κύριε Ράπανε, με τη στάση σας, εσείς προσωπικά και η τράπεζά σας, υπονομεύετε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύεται για τη χώρα.

Θα φροντίσω να τον ενημερώσω για τη στάση σας, μόλις κατέβει από το αεροπλάνο», του είπε σε έντονο ύφος και του έκλεισε το τηλέφωνο, κυριολεκτικά στα μούτρα, για να μπει ταφόπλακα με αυτόν τον τρόπο στο σχέδιο πρόκλησης φόβου στους συνταξιούχους.-

-www.efsyn.gr/arthro/

---------------------------
ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Ως πρόεδρος της Alpha Bank "εμφανίζεται" ο Αντιστασιακός κ.Βασίλης Ράπανος (από τη Κώ).Ολοι γνωρίζουν όμως πως η Τράπεζα Διοικείται από την Ομάδα Κωστόπουλου, όπως ο κ.Δημ.Ματζούνης,κ.Φιλάρετος, κ.Θεοδωρίδης κλπ,δηλαδή στη πράξη η Διοίκηση της Τράπεζας παραμένει η Καλαματιανή Ομάδα (που δεν...φέρει ουδεμία ευθύνη για τα τεκταινόμενα στην ALPHA BANK).
Πάντως το κ. Ράπανο τον έχουν για ...τις Βρυξέλλες και για δήθεν Αντιστασιακή προβολή, πάντα με το 66% χρηματοδότηση του Ελληνα φορολογούμενου
Καλαμάτα...αιώνια...! )
Ψυχραιμία παιδιά αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν οι Ελληνες.
.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα




Οι απορίες, η αγωνία και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες στους πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα όποια χρήματά τους και κυρίως στους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Παραθέτουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα με τα capital controls και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

1. Τι σημαίνει τραπεζική αργία;
Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για κάποιες μέρες.

2. Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

3. Οσο διαρκεί, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;
Τα ΑΤΜ θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

4. Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ;
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι και κατέχουν ισάριθμες κάρτες αναλήψεων, μπορούν όλοι να κάνουν ανάληψη.

5. Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;
Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ.

6. Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για το λογαριασμό.
Εάν ο λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους και ένας μόνο έχει κάρτα, θα βγάζει μόνο 60 ευρώ τη μέρα.

7. Εάν ένας λογαριασμός έχει ένα δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;
Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με ένα δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

8. Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;
Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60 ευρώ). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

9. Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;
Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την τράπεζα.

10. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα.

11. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο Ιντερνετ;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

12. Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή έως τις 28/6/2015. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες.

13. Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω Ιντερνετ/web banking ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

14. Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω Ιντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Πληρωμές μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

15. Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

16. Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

17. Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία;
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
- Για υποχρεώσεις καταβολής - βεβαιωμένων ή/και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/Internet banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ’s), με καταβολή μετρητών στα ΕΛΤΑ ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα απόλλυνται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα.
- Περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24.6.2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29.6.2015 και μετά.
- Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές, ισχύουν τα προαναφερόμενα.

18. Τι θα γίνει με τα τελωνεία;
Τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-banking.

19. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

20. Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.

21. Πώς θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Γι’ αυτή την περίπτωση αρμόδια είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ενδιαφερόμενος αποστέλλει το αίτημα στην τράπεζά του και αυτή ενημερώνει την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία αποφασίζει εάν θα δεχθεί το αίτημα και μέχρι ποιο ποσό.

22. Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

23. Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου;
Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς. Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.

24. Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν δεν έχει δώσει διατραπεζική εντολή, μπορεί να επικοινωνεί με την τράπεζά του, ώστε να ρυθμιστεί η μισθοδοσία και να λυθούν τυχόν προβλήματα.

25. Εμβάσματα από το εξωτερικό προς ελληνικές τράπεζες γίνονται;
Υπάρχει όριο στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, δεν υπάρχει, όμως, όριο για τα εμβάσματα που θα πραγματοποιηθούν από το εξωτερικό προς ελληνικές τράπεζες.

26. Εάν δεν βγάλω μία μέρα τα 60 ευρώ, μπορώ να βγάλω 120 ευρώ την επόμενη;
Οχι, δεν λειτουργεί σωρευτικά. Εάν μία μέρα δεν κάνετε ανάληψη τα 60 ευρώ, την επόμενη δεν σας αναλογεί μεγαλύτερο ποσό.

27. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν χρεωστικές κάρτες ή αναλήψεων τι θα κάνουν;
Επιλεγμένα τραπεζικά καταστήματα θα ανοίξουν για αυτούς πιθανότατα την Πέμπτη, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ένα μέρος της σύνταξής τους αναλογικά: τα 60 ευρώ επί τις ημέρες που δεν «τράβηξαν» χρήματα, δηλαδή έως 240 ευρώ.

28. Οι επιχειρήσεις που έχουν αυξημένα μετρητά, όπως τα σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων κ.λπ., τι θα κάνουν όσες ημέρες είναι κλειστά τα τραπεζικά καταστήματα;
Μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και να κλείνουν ειδικό ραντεβού ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα με αστυνομική συνοδεία. Επίσης έχει ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των τραπεζών.

29. Εχω μια επιταγή που λήγει. Μπορώ να την εισπράξω;
Οχι. Η επιταγή θα προσκομιστεί στην τράπεζα μετά τη λήξη της αργίας και θα κατατεθεί στο λογαριασμό που επιθυμείτε.

30. Εχει σημασία αν η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μου είναι Visa ή Mastercard;
Οχι, τις χρησιμοποιείτε κανονικά. Τόσο η Visa όσο και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα διαχείρισης συναλλαγών τους λειτουργούν κανονικά. Οι κάρτες λειτουργούν για αγορές σε επιχειρήσεις αλλά και στα ΑΤΜ εντός Ελλάδας και σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

31. Με τη μέθοδο πληρωμής paysafecard τι ισχύει;
Λόγω της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, η πώληση κωδικών PIN της paysafecard αναστέλλεται άμεσα μέχρι νεωτέρας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος νέους κωδικούς PIN. Η εξαργύρωση των υφιστάμενων κωδικών PIN της paysafecard παραμένει εφικτή.

32. Πώς θα αντιμετωπιστούν άλλα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στις καθημερινές συναλλαγές;
Εχει συσταθεί ομάδα αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων στο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε κάθε τράπεζα θα λειτουργούν call centers, που θα δίνουν οδηγίες στους πελάτες για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει και θα είναι και σε άμεση επικοινωνία με την Ομάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

33. Αν δεν έχω χρήματα να πληρώσω τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θα μου «κόψουν» το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο;
Οχι. Για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, δηλαδή μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής των παροχών από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ιντερνετ, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Παράλληλα οι οφειλές δεν χρεώνονται με τόκους υπερημερίας.

34. Μέχρι πότε θα ισχύσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων;
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει μέχρι την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή εάν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κάποια αλλαγή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Η εμπειρία της Ισλανδίας και της Κύπρου έδειξε ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που διαρκεί τουλάχιστον μία διετία. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 27/3/2013 μέχρι και πριν από δύο μήνες.

35. Το πλαφόν αφορά και τα χρήματά μου σε ξένη τράπεζα εντός Ελλάδος ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό;
Ισχύει για όλες τις τράπεζες, εντός και εκτός επικράτειας.

36. Καταθέσεις μπορώ να κάνω;
Βεβαίως. Για μία εβδομάδα μέσω των ΑΤΜ και από τις 7 Ιουλίου και στα γκισέ των τραπεζών.

37. Τι θα γίνει με τις προθεσμιακές καταθέσεις;
Μια προθεσμιακή κατάθεση δεν μπορεί να «σπάσει» πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της. Στην πρώτη ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας, το μεγαλύτερο ποσό της θα μεταφερθεί ή σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας στην ίδια τράπεζα.

38. Ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων αφορά και στην επιχείρησή μου;
Οι περιορισμοί ισχύουν για τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό, ώστε να ελεγχθεί η έξοδος χρημάτων εκτός Ελλάδος. Οσοι κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό, π.χ. εισαγωγικές επιχειρήσεις, υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και αυτή θα εγκρίνει ή όχι εμβάσματα και πληρωμές στο εξωτερικό. Προτεραιότητα στην κάλυψη υποχρεώσεων επιχειρήσεων από εισαγωγές έχουν τα καύσιμα, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

39. Εχω προγραμματίσει μια αγορά αυτοκινήτου. Μπορώ να την κάνω;
Ναι, εφόσον τα χρήματα μένουν μέσα στο ελληνικό σύστημα. Εάν θέλετε να κάνετε την αγορά στο εξωτερικό, όχι.

40. Το στεγαστικό μου δάνειο αλλά και τα άλλα δάνεια που έχω θα πληρώνονται κανονικά;
Ναι, θα είναι κανονικά απαιτητά και θα εξοφλούνται με τους όρους που ισχύουν και σήμερα. Η τράπεζα θα «τραβάει» τη μηνιαία δόση από το λογαριασμό σας εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. Εάν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο όσες ημέρες ισχύει η τραπεζική αργία, δεν θα χρεωθείτε με τόκους υπερημερίας.-
(...αυτά...μέχρι νεωτέρας διαταγής)
.